Д-p Людмилa Емилoвa e cпeциaлиcт пo вътpeшни бoлecти, кapдиoлoгия и peвмaтoлoгия. По-известна е обаче с факта, че пoвeчe oт 20 гoдини paбoти пo мeтoдитe нa пpиpoдoнayчнaтa мeдицинa и e yчeничкa нa Лидия Кoвaчeвa зa лeчeниe c плoдoвe.
- Д-р Емилова, за вас и клиниката ви писаха в „Ню Йорк Таймс” и това е голям успех. Как се свързаха с вас?
- Да, писателката Кати Хорин се свърза с клиниката, но не знам откъде е научила за нас. Вероятно от някои от пациентите ни - идват хора от САЩ, Япония, от 20-ина държави в Европа, сред тях Италия, Германия, Франция, от всички съседни държави, от Африка и Арабския свят. Радвам се, че методът ми е помогнал на много хора да са здрави.
- В момента сме на Великденски пости. Полезни ли са те според вас?
- Казвам „да” постите по всяко време, когато канонът ги налага. Те са извънредно полезни. Неслучайно древните българи, които са ги прилагали стриктно, са били най-дълголетната нация в света. Горещо препоръчвам на всички да постят по Коледа, но без да прекаляват с бялото брашно и бялата захар.
- Какво да ядат постещите?
- Сутрин преди хапване изпийте 1-2 чаши вода с лимон или билков чай с мед. По този начин се пречиства храносмилателната система. В около 10 ч. се изяжда цял плод – ябълка, грозде, круша, дюля. Може мандарина или портокал. За обяд не яжте банички и понички! Пригответе една голяма салата от сурови / не парникови!/ зеленчуци. Най-добре е от ряпа или алабаш. Може да вземете сурово червено цвекло – от кръглото. Обелете го и го настъргайте. Смесете го с 1-2 настъргани зелени ябълки, лимон, зехтин, орехи и копър. Вечерта може да сложте и малко чесън. Към салатата се полага и порция постна манджа. Позволяват се 1-2 филийки препечен пълнозърнест черен хляб.
За вечеря е задължителна салатата от алабаш или гулия в голяма супена чиния, може и с покълнало жито или семена. Плюс едно постно ястие.
През деня препоръчвам т.нар. „смути” – гъста смес от плодове и зеленчуци. Листа от маруля, спанак, магданоз, рукола, целина плюс един плод се смесват в блендера с малко вода. Това питие вдига страхотно имунитета и срещу пролетната умора! Рибата се яде само печена или приготвена на пара, без хляб и ориз.
- Постите обаче не се препоръчват за болни хора. Основателно ли е това?
- Полезните витамини и минерали не се намират в месото, сиренето и другите животински храни. Те са в суровите плодове и зеленчуци. Най-вече в суровите ядки и семена. Така че няма защо да се страхуваме от постите, даже да сме болни, а точно обратното. Още повече, че човек е създаден като плодоядно животно.
Червата на хората не са толкова къси, каквито са на хищниците, които хранейки се с месо трябва бързо да изхвърлят отпадните продукти. Затова и природата ги е създала с късо дебело черво. Хората са със средно дълги дебели черва, каквито са и при плодоядните животни.
- Какво трябва да яде човек, за да е здрав?
- Пресните сокове, билковите чайове, ядките и плодовете е необходимо да са основни в храненето на съвременния българин. Пълна заблуда е и че се нуждаем от закуска. Чай с мед е достатъчен дори за едно малко дете. Веднъж седмично може да има месо в менюто ви. Ако искате яйца, по-добре изяжте един суров жълтък. Колкото повече плодове и зеленчуци ядем, толкова по-здрави ще бъдем.
- А как да отслабнем за лятото?
- - Никога не бива да посягате към бялото брашно и бялата захар. Те най-много вредят на фигурата. За жалост обаче се срещат в изобилие около нас – по улиците, лавките, кафенетата, ресторантите. Забравете и изкуствените подсладители, които са химикали и от тях също сериозно се надебелява. Жените не знаят това и пият като луди подсладители с кафето и чая.
- Как трябва да готвим у дома, за да се храним здравословно?
- Храната ни трябва да е преминала през колкото се може по-малко термична обработка. А това означава, че колкото по-малко готвим, толкова по-здрави ще бъдем, както и с по-нормално тегло.
- Трябва да внимаваме и в количествата, нали?
- Разбира се, но ако обичаме да си хапваме повечко, можем да прекаляваме само с количеството на плодовете и зеленчуците. Те няма да ни направят по-пълни или пък да ни разболеят. Основно правило е обаче да дъвчем много добре, дълго и продължително. Тогава ще бъдем сити, защото самото дъвчене дава чувство на ситост, храната се приема по-добре и нямаме проблеми със стомаха. А по този начин и по-дълго се наслаждаваме на вкуса на яденето, без да поемаме големи количества.
- Казвате да ядем плодове и зеленчуци, но повечето от тях се пръскат с химикали против вредители. Дали е правилно да посягаме към тях?
- Така е, но един от най-големите специалисти по хранене в света – Джоел Фърман казва, че по-добре да ядем сурови плодове и зеленчуци с малко химикали в тях, отколкото да ядем животински храни. В последните винаги присъстват химикали – хормони, антибиотици, консерванти и какво ли още не, което се дава на животните.
- Но какъв е вашият съвет – дали да се лишим напълно от месото?
- Зависи дали искаме да ядем месо или не. Най-добре е, разбира се, да не ядем месо, но ако преценяваме, че не можем да се откажем от него е добре да го ядем по-рядко. Според мен обаче трябва да се опитаме да се лишим от животинските храни. Няма по-добър начин да сме здрави от това да се откажем от този тип продукти. Тук е мястото да кажа, че не бива да заместваме месото с бяло брашно и бяла захар. Това не е здравословно хранене и можем да бъдем също толкова болни, колкото ако ядем животински продукти. Рискът определено е голям. Не бива да заместваме едното с другото.
- Трябва ли да ползваме много подправки или не?
- Зависи от това, доколко е готов стомахът ни да приема подправките. Хубаво е да ги имаме в менюто, но в количества, в които няма да навреди.
- Напоследък се заговори за чудодейната сила на джинджифила, той е част от много диети и рецепти. Разкажете повече за него?
- Той е наистина невероятен. Но трябва да се приема внимателно от хора, които имат проблеми със стомаха. Няма значение дали става дума за чай или за рецепта, според която трябва да го настържем и да го смесим с нещо.
Невероятен е за подсилване на имунната система при всякакъв вид инфекции. Знаем, че често имаме някакви възпаления, каквито и да са те, това е отворена врата за раковите заболявания. Така че джинджифилът може да се приема като невероятно средство срещу инфекции и срещу рак. Но е важно да не тормози организма, както казах вече. Има една много популярна и изпитана рецепта за лечение на ставни болки – настъргва се корен от джинджифил, смесва се с мед и се приема по една чаена лъжичка от това чудотворно лекарство сутрин, обед и вечер. Ако искаме да приемаме тази смес, трябва за започнем със съвсем малки количества.
- Вие споменахте рака. Може ли само с помощта на правилното хранене да се отървем от тежки заболявания като туморите?
- Категорична съм, че можем да се предпазим. Правени са изследвания. Сред група от ракови клетки се поставят различни видове храни. Вижда се, че там където се постави чесън, развитието на рака спира. И това се оказва най-доброто средство срещу него. А знаете, че той е употребяван от българите векове наред. Сега отново се доказа колко е полезен. Същото се отнася и за боба. Знаете, че българите са оцелели защото са си хапвали от него в по-голямата част от годината. Разбира се, в това число да сложим и нашенското кисело мляко. Но с него са се хранили в определени дни от годината – в дните, когато овцете и козите са давали мляко. Кравите са били рядко срещани на времето и са били привилегия на богатите хора.
В последните години се оказа, че бобът е по-полезен отколкото сме си мислили. Той може да ни предпази от диабет, както и дори да ни излекува. Връщаме се назад към онова, което знаем от прабабите и прадядовците и начина, по който те са живеели и са се хранили. А като добавим и постите, около 200 дни в годината, с помощта на които са се разтоварвали от всички животински храни, ето една прекрасна рецепта за дълъг и здравословен живот.