Д-р Емилова: От трансмазнините се умира бавно, но сигурно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Д-р Емилова: От трансмазнините се умира бавно, но сигурно!
11284
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Емилова: От трансмазнините се умира бавно, но сигурно!

Много тежки болести се причиняват и от трансмазнините, о бясни пред bTV д-р Емилова, която освен специалист по хранене е и специалист и по кардиология и вътрешни болести, по повод разискването, дали да се забранят хидрогенираните храни и трансмазнините.

Д-р Емилова се обяви и срещу рекламите на маргарини, които твърдят, че съдържат полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини. 

Лекарката обясни, че ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща незабавно, но те се натрупват в годините и водят до бавна и сигурна смърт. Те са сред основните причини за инфаркт и инсулт .

„Това се натрупва, и най-опасно е, когато си намажеш филия с маргарин и след това пиеш нещо топло.

Така възниква вероятност да се разтвори в стомаха и да отиде в кръвоносната система. Натрупва се по артериите“, обясни тя и посочи, че това води до плаки и стесняване на съдовете.

Трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма – сигурна предпоставка за ракови образувания. Те предизвикват и хиперинсулинизъм, което уврежда панкреаса и води до диабет. Експертът заяви, че вече много деца страдат от диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Тези храни влияят и на поведението на децата, тъй като пречат на нормалното кръвоснабдяване на мозъка и водят до агресивност или депресия.

„Правят се реклами на съвсем вредни храни“, заяви тя и препоръча хората сами да си приготвят храната и да не се доверяват на супермаркетите.

Георги Балджиев от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пък посочи в кои храни се влагат най-много трансмазнини – бисквити, вафли, готови тестени изделия и най-вече маргарин. „Опасността човек да прекали си консумацията на тези мазнини е голяма“, каза той. „Няма безопасно количество на трансмазнини. Количеството, което трябва да се поглъща, е 0“, препоръча той.

Балджиев обясни, че БАБХ не работи по формирането на политики. Политиките се формират от изпълнителната власт и ЕК. Пълната забрана на трансмазнините, обаче, ще наруши основна привилегия в ЕС – свободното движение на стоки, и вероятно ще попречи това да се случи.

В САЩ се води много добра статистика на заболяванията и факторите, които им влияят. У нас подобна база данни няма. „В България не се знае каква е консумацията“, каза Балджиев.

Той обясни и как практически да се разбере дали продукт с растителни мазнини съдържа трансмазнини. Ако е течен, по-вероятно е да няма. Ако е твърд обаче, почти сигурно е, че съдържа вредната съставка.

„Дори производителите вече доста съвестно изписват „хидрогенизирано растително масло“, каза той. Един от начините за прикриване на съдържанието на такъв продукт е изписването на етикета „частично хидрогенизирано растително масло“. Това е заблуда, тъй като по принцип тези мазнини са частично хидрогенизирани. Ако бяха напълно хидрогенизирани, те щяха да са наситени и нямаше да са вредни, обясни експертът.

Ако тези мазнини се натрупат в мастната тъкан, те си остават там, но не вредят на човека. Ако, обаче, станат съставна част от клетките и тъканите, тогава се изменя и функцията на органите. Общо взето, ако човек е консумирал такива мазнини, няма как да ги изведе от тялото си. Единственото, което може да направи, е да спре да ги консумира и натрупва.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft