Д-р Емилова: Яжте този зеленчук през зимата за нисък холестерол, добро зрение и против рак!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Д-р Емилова: Яжте този зеленчук през зимата за нисък холестерол, добро зрение и против рак!
15344
Източник: trud.bg
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Емилова: Яжте този зеленчук през зимата за нисък холестерол, добро зрение и против рак!

Д-р Людмила Емилова е сред най-реномираните специалисти по здравословно хранене у нас. Неслучайно често споделяме нейни рецепти за природосъобразен начин на живот, с които тя помага на хилядите си пациенти.

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието.

Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева.

д-р Емилова

Поредният супер продукт, който д-р Емилова представя в поредицата, е кейлът , или листното зеле . Той е бил култивиран и често употребяван в Древна Гърция и античен Рим. В наше време растението намира все по-голяма популярност у нас, а за много американски последователи на здравословното хранене е носител на легендарна слава. Кейлът е член на групата култивирани растения, чийто първородственик е дивата горчица (Brassica oleracea). От всички представители на тази група, сред които са зелето, брюкселското зеле, карфиолът, броколите и т. н., той се отличава с най-близки качества до тези на дивия си предшественик.

видове кейл

Съществуват много сортове кейл, като багрите на листата са в богата палитра- от светлозелени до тъмно лилави. Същото може да бъде казано и за големината и формата им. Според многобройни източници кейлът е може би найпитателният култивиран зеленолистен зеленчук. Посочван е като носител на ценни качества от световноизвестни капацитети в областта на натуралната хигиена Майкъл Грегър и Джоуел Фърман.

Той съдържа огромни количества витамин К, богат е на провитамин А и витамин С, съдържа и задоволително количество витамини от групата В и витамин Е. Минералният му състав е доста разнообразен – откриват се манган, мед, калций, желязо, калий и фосфор. Абсолютен шампион е по съдържание на лутеин. Този каротиноид доказано има основна роля при изграждане и поддържане на доброто зрение.

суров кейл

Зеленчукът е много полезен при хора, страдащи от високи стойности на лошия холестерол. Интересното тук е, че многобройни изследвания сочат сготвените на пара листа като значително по-ефективни за повлияване на тези състояния, отколкото в суровите.

Като всеки листен зеленчук, кейлът съдържа голямо количество фолати, фибри и хлорофил, отговорни за подобряване работата на храносмилателната система. Суровото листно зеле, както и всички негови родственици, при стриване, сдъвкване или смилане формира вид глюкозинолат, наречен сулфорафан, за който категорично е установено с научни изследвания, че притежава противораково действие.

задушен кейл

Един интересен представител на въпросните вещества – глюкорафанин, при разрушаване на клетъчната структура при консумация на зелеви, под действието на ензима мирозиназа, формира мощния антираков агент сулфорафан. За съжаление, мирозиназата е протеин и като такъв много лесно денатурира под въздействието на висока температура. Затова е добре да консумираме зелевите растения в сурово състояние или предварително да ги смелим или нарежем на ситно и после да ги готвим, а не както е масовата практика първо да ги сварим, а после да ги пасираме на крем супа например или за пюре.

Има и още един начин да запазим формирането на сулфорафан. Съобщава ни го в научните си разработки д-р Майкъл Грегър. Според него след сготвянето на броколите например, които държат първенството по съдържание на глюкорафанин (особено кълновете от броколи), трябва да се наръсят с прясно смлени семена от синап, в които мирозиназата е активна и така отново да се формират големи количества от ценния сулфорафан.

Глюкозинолатите имат и мобилизиращ вътреклетъчната детоксикация ефект. В последните години се възлагат големи надежди на кейла заради възможността да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основният причинител на язва.

Кейлът е впечатляващ зеленчук и по още една причина. Той е силно устойчив на студ и може да ни дари със свежи листа от градината при умерено студени месеци. Добър избор е за приготвяне на смути, комбинирайки се със зелена ябълка, банан и др. Винаги напомням на пациентите, че за смути е необходимо да се отстрани твърдата средна жила на листа.

Присъствието на кейла в менюто през навъсените дни внася богато разнообразие на достъпна цена.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft