Д-р Мария Папазова е голямо име в световната медицина. Тя е член на Академията на науките на Ню Йорк, а работата й в БАН в областта на изследванията на храните й е донесла световно признание.
Д-р Папазова направи интересни разкрития по отношение на едни от най-разпространените храни, които често слагаме на трапезата си с мисълта, че са вкусни и полезни.
С тях в кръвта ни проникват чужди белтъци, които на практика достигат до повечето ни органи и нанасят големи вреди. Особено уязвими са децата, които бързо получават чревни възпаления, а имунитетът им се разрушава. Д-р Мария Папазова предупреждава, че пораженията в организма може да „тлеят“ в продължение на десетки години и да се отключат изведнъж под формата на автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и други. Експертът препоръчва като добри заместители на компрометираните култури да наблегнем на картофи, нахут, амарант, елда, просо и киноа. По думите й от тях дори можем да си приготвим брашно в домашни условия и да избегнем излишните рискове.