Еврейски сладкиш - преливащи багри и вкусове, истинско произведение на изкуството!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Еврейски сладкиш - преливащи багри и вкусове, истинско произведение на изкуството!
Еврейски сладкиш - преливащи багри и вкусове, истинско произведение на изкуството!
admin
Добавена от: admin
22170
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
600 гр. брашно
3 жълтъка
250 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
150 гр. размекнато масло или маргарин
1 супена лъжица захар
Първи крем:
300 гр. смлян мак
200 мл прясно мляко
150 гр. захар
2 супени лъжици мед
настъргана лимонова кора
Втори крем:
300 гр. счукани орехи
150 мл прясно мляко
100 гр. захар
Трети крем:
1 кг ябълки
150 гр. захар
1 пакетче канела
Четвърти крем:
мармалад от кайсии
орехи за поръсване

1. Разтворете маята в топлото мляко с една супена лъжица захар и я оставете да шупне. 
2. В дълбок съд сложете брашното, жълтъците и размекнатото масло. Добавете шупналата мая и замесете тесто. Прехвърлете го върху набрашнен плот и добре доомесете. Когато стане хомогенно, разделете го на 5 равни части и ги оставете покрити с кърпа да втасват 2 часа. 
3. От всяка част на тестото разточете правоъгълна кора (внимателно с точилка и ръце) с размера на тавата за печене.

Първи крем: 

Във врящото мляко със захарта добавете смления мак, намалете температурата и добавете меда и лимоновата кора. Оставете всичко заедно да се вари още 5 минути на тих огън, след което дръпнете от огъня и оставете крема добре да се охлади.

Втори крем:
Във врящото мляко със захарта прибавете орехите и варете на тих огън още 5 мин. при непрекъснато разбъркване, след което оставете сместа да се охлади.

Трети пълнеж:
Настържете обелените ябълки и отцедете сока. Добавете захарта и заедно варете на тих огън 10 мин. В изстиналия пълнеж добавете канелата.

Тавата, в която ще приготвяте тортата, трябва да бъде дълбока и правоъгълна. Намажете я с масло. 
Подредете вътре пластовете както следва: кора, ябълков пълнеж, кора, маков пълнеж, кора, орехов пълнеж, кора. След това намажете дебел слой мармалад от кайсии и накрая завършете с последната кора. 
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-тина мин., а след това - на 150 градуса още 45-60 мин. 
Когато изстине, сладкишът се маже с тънък слой мармалад и се поръсва със смлени или нарязани орехи.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft