Ако искате да приготвите нещо просто и вкусно, без много труд, опитайте този евтин сладкиш , който се прави от няколко прости съставки. Сигурно вече имате съставките вкъщи, а когато са изпечени, ухаят прекрасно и опияняващо. Сладкишът е със сочен вкус, а интересното при него е, че се пече в тиган или тенджера.
Рецептата имам от баба ми - тя го правеше редовно и винаги ми е казвала, че пести пари с този сладкиш, защото изобщо не включва фурната. Всичко, което трябва да направите, е да смесите съставките.
Получава се смес, която много прилича на кексово тесто, след което се излива в тигана точно като палачинка и се запича от двете страни. Можете да направите тортата за по-малко от половин час, дори и да сте бавни. Ако бързате, ще направите тортата за по-малко време. Ето какво ви трябва за Сочната торта в тиган :
Сочна и евтина торта в тиган
Продукти:
- 2 яйца
- 120 г захар
- 80 мл олио
- 115 г прясно мляко
- 200 г брашно
- 15 г бакпулвер (1 пакетче)
- ванилова захар
- лимонова кора
- щипка сол
Приготвяне:
В по-дълбока купа се счупват двете яйца, които трябва да са със стайна температура. Разбийте ги малко с миксер до пяна, след което добавете 120 г захар. Добавям захарта на два-три пъти, за да се разбие по-лесно с миксера. Когато захарта се разтвори, добавете 80 мл олио (половин чаша).
Разбива се с миксер, след което се налива хладкото мляко. Сместа ще се разреди малко след добавяне на млякото. След това добавете 1 чаша брашно. Брашното трябва да се добави на няколко пъти и да се пресее, за да не се образуват бучки. Разбъркайте на най-ниската скорост на миксера или с шпатула.
Накрая добавете бакпулвера, ваниловата захар, малко настъргана лимонова кора и щипка сол. Комбинирайте цялата смес равномерно. Сместа трябва да има малко по-гъста консистенция от тази за палачинки. Така приготвената смес оставете настрана, докато загреете тигана.
Застелете тиган с дебело дъно (най-добре чугунен) с намазнена хартия за печене, така че хартията да е леко повдигната отстрани. Поръсете малко брашно на дъното и го разпределете равномерно.
Сложете тигана на котлона, включен на умерена температура и когато загрее, изсипете сместа и я разпределете равномерно.
Печете на умерена температура около 25 минути, под капак. След изминалото време, когато забележите, че долната част на тортата е хванала коричка, поставете друга хартия за печене и по-голяма чиния. Внимателно обърнете сладкиша и го изпечете от втората страна за още 10-15 минути.
Когато пипнете тортата, тя трябва да е мека. За да сте сигурни, че сладкишът е изпечен отвътре, набодете го на няколко места с дървена клечка за зъби, особено в средата. Ако клечката за зъби излезе суха, тортата е готова и можете да я прехвърлите в чиния.
Може да поръсите сладкиша с пудра захар, шоколадова глазура или да го залеете със сладко или мармалад, както желаете. Можете да поднесете тортата веднага, като я нарежете на триъгълни парчета.
Да ви е сладко!