Когато търсих рецепта за домашен хляб по време на първата вълна от пандемията, тази лесна рецепта ме заинтригува. Опитах го и оттогава го пека през ден. Хлябът е безкрайно бърз, хрупкав и има страхотен вкус, дори без дълга ферментация. Просто го оставете да си почине, докато фурната се загрее! Ето и рецептата за евтин домашен хляб без втасване :
Евтин домашен хляб без втасване
Продукти:
1 кг брашно
600 мл хладка вода
40 г прясна мая
1 чаена лъжичка сол
1 с.л. захар
кимион
1 чаена лъжичка черен смлян пипер
Приготвяне:
Захванете първо маята. Направете това по класическия начин от мая, захар и малко от топлата вода.
Оставете маята да престои около 15 минути, докато в отделна купа смесете сухите съставки - 800 г обикновено брашно (останалото ще се използва за доизмесване), сол и черен пипер.
Изсипете останалата хладка вода в отделна купа и бавно добавете към нея шупналата мая.
След това постепенно добавете сместа от сухи съставки, бъркайки с лъжица.
Месете тестото, докато престане да лепне по купата.
Тъй като от това количество съставки излизат два големи хляба, разделете тестото на две части.
Доомесете питките с останалото брашно и оформете двата хляба в желаната форма.
Покрийте тавите с хартия за печене.
Поставете приготвените самуни и ги покрийте с кърпа за около 15 - 20 минути (докато фурната се загрее).
Междувременно загрейте фурната до 220 градуса.
Когато фурната се загрее, намажете хляба с хладка вода, смесена с малко сол, поръсете с кимион и поставете във фурната за точно 30 минути.
След като извадите готовия хляб, не забравяйте да го намажете отново с хладка вода, смесена с малко сол - така кората ще остане хрупкава възможно най-дълго.
Хлябът е вкусен, бърз за приготвяне и тази рецепта е идеална за всяко семейство! Вече не е нужно да ходите до магазина всеки ден - този хляб е ароматен, хрупкав и вкусен.