Този обяд с патладжани е лесен за приготвяне и всеки може да си го позволи, евтин е. Освен че се приготвя много лесно и бързо, Лятната гозба с патладжани е много вкусна, обилна и засищаща, защото е богата на витамини.
Вкусната запеканка с патладжани се приготвя бързо и лесно и ще ви трябват следните съставки:
Лятна гозба с патладжани
Продукти:
2 патладжана
3 домата
140 г спанак
4 супени лъжици рикота или извара
1 скилидка чесън
200 г кашкавал
доматен сос
сол, черен пипер, босилек и зехтин според нуждите
Приготвяне:
Патладжаните се измиват под течаща вода, след което от тях се отрязва дръжката и се нарязват продълговати на ленти с ширина приблизително 1 см. В намазнена тава със зехтин се нареждат ред патладжани, след което се добавят сол, черен пипер и малко босилек, след което се намазва с още малко зехтин.
След това наредете още един ред, след това овкусете и подреждайте и така докато използвате всички патладжани. След това ги сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
През това време червените домати се измиват и нарязват на кръгчета и се посоляват с малко сол, след което се оставят настрана. Спанакът също се измива, поставя се в купа, след което се овкусява с микс от подправки по избор и се смесва с извара, рикота или друго сирене, което лесно се натрошава.
Настържете малко чесън върху спанака и объркайте сместа. Когато патладжаните се изпекат, оставете ги да се охладят малко, след което в огнеупорен съд се нареждат първо най-дългите ленти патладжани, така че първият ред да се нареди, но се оставя да виси малко от патладжаните навън (за да покриете по-късно повърхността с тях ).
Печените патладжани трябва да са меки. След първия слой добавете спаначената смес в средата на тавата и разпределете равномерно. Частитеот патладжана, които излизат от тигана, не се покриват.
Отгоре се поръсва с малко зехтин, след което се нареждат доматите и накрая се поръсват с кашкавал и доматен сос. След това повторете процедурата, като подредите втори ред патладжани, след това сместа със спанак, зехтин, домати, кашкавал и доматен сос.
Накрая подреждате последния ред патладжани, а онези части от плънката, които не са покрити, се покриват с парчетата от първия ред, които излизат от тавата. На финала се поръсва с още малко кашкавал или пармезан и доматен сос.
Можете да използвате доматен сос или сос маринара. За да получите сос маринара, добавете към доматения сос чесън, риган, босилек и ситно нарязан лук.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Обядът е толкова фантастичен, но и обилен, че е достатъчен за цялото семейство.
Да ви е сладко!