Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:
255310
Снимков материал: pixabay.com
Евтин трик превръща постната питка за Бъдни вечер в пухкава наслада:

Напълно сме сигурни, че рецептата, която ще споделим с вас, ще намери място в тефтера на всяка домакиня. Крайният резултат е невероятен.

Питката за Бъдни вечер по тази рецепта е не само постна, вкусна, но и успява да напълни цялата тава. Има една малка тайна, която я прави уникална. Бързаме да я споделим с вас, защото знаем, че всяка домакиня се вълнува изключително много от предстоящите празници и иска ястията на масата да са по-вкусни от всякога. Как да си направим идеалната коледна постна питка ?

Постна питка за Бъдни вечер

Продукти:

  • 2,5 ч.ч брашно
  • 1 супена лъжица олио
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. сол
  • 1 и 1/3 ч.ч газирана вода
  • Смес от семена за поръсване или добавяне към тестото

Начин на приготвяне:

Предполагаме, че вече сте се досетили каква е малката тайна, която превръща обикновената содена питка в мека, пухкава и топяща се в устата питка. Да, това е газираната вода. Без тази съставка не можем да очакваме подобни резултати от нашия шедьовър.

Първото нещо, което трябва да направите, когато приготвяте хляба, е да пресеете брашното. Ако имате повече време, можете да направите това два пъти (а най-добре три). Накрая резултатът ще бъде още по-мек.

Добавете солта и содата към брашното. Оставете малко количество брашно настрана. Ако сте решили да използвате семена в хляба, добавете ги на този етап. Смесете всички съставки и бързо добавете захарта.

Разбъркайте отново и налейте газираната вода. Започнете да месите. Ако хлябът се нуждае от повече брашно, използвайте това, което сте отделили по-рано. Тестото не трябва да е твърдо, но и да не лепне по ръцете при месене.

Време е да преместите питката в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Не забравяйте да пъхнете паричката и да направите кръстообразен разрез с нож.

Ако пък искате да спазите традицията докрай, отделете малка част от тестото и оформете от нея украса - житен клас, слънце, чепка грозде и други символи на плодородието.

Поръсете с малко брашно и печете в загрята фурна на 220 градуса. Печете 10 минути и след това сменете температурата на 180.

Когато хлябът хване златиста коричка, е време да го извадите от фурната и да го сервирате на масата. Опитайте тази рецепта и сме сигурни, че ще очаровате цялото си семейство, седнало на масата!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft