Единствената подправка, която ще ви стопи наполовина! Само 1 лъжица към храната и ги гледайте как се "топите"

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Единствената подправка, която ще ви стопи наполовина! Само 1 лъжица към храната и ги гледайте как се "топите"
56146
Снимков материал: pixabay.com
Единствената подправка, която ще ви стопи наполовина! Само 1 лъжица към храната и ги гледайте как се "топите"

Много хора грешат, като смятат, че кимионът и кимът са едно и също, когато всъщност те са напълно различни растения, които просто имат някои прилики (най-вече в името).

В продължението на текста ще говорим за подправката с латинското наименование Cuminum cyminum и ще я обозначим като „кимион“, а за разликите между тези две подправки ще се позоваваме в края на статията.

Кимионът е силна и необичайна подправка, със силна миризма, която се губи при смесване с храната. Въпреки че миризмата е силна, вкусът е много мек.

Ускорява метаболизма и изгаря мазнините. Помага при подуване на корема, изхвърля излишната вода и токсините от тялото, намалява гаденето и се смята, че е чудесен за предотвратяване на диабет.

кимион на зърна

Кимионът съдържа антиоксиданти, витамини А и С, но също така и етерични масла, които са полезни за тялото.

В Техеранския институт по медицински науки учените събрали 2 изследователски групи, всяка от които се състояла от 44 жени с наднормено тегло.

В продължение на 3 месеца и двете групи се хранели по един и същ модел (1200 калории на ден) с тази разлика, че в дневното меню на първата група включвали 1 чаена лъжичка кимион. Тази подправка се добавяла към нискомаслено кисело мляко или салати.

Резултатът бил очарователен, жените от първата група загубили средно 14% повече телесни мазнини от жените от втората група. Този ефект се обяснява с факта, че кимионът съдържа фитостероли, които имат способността да намаляват нивото на холестерола в кръвта.

За подобряване на метаболизма приемът на кимион трябва да бъде една чаена лъжичка на ден. Добавяйте тази подправка към ястия от яйца, месо, сирене, а също и към кисело мляко и салати.

смлян кимион

Кимион или ким – каква е разликата?

Двете подправки с много сходен външен вид, а по нашенски и имена, често се бъркат една с друга.

КИМИОН

Кимионът е семето на растението Cuminum cyminum, което произхожда от Близкия изток. Поради това ще намерите кимион като подправка предимно в рецепти от този климат, но също така много често се използва в индийската и латиноамериканската кухня.

кимион растение

Семената се намират на разклонени стъбла, като тези на копъра. Имат ярък цвят и могат да се използват цели или смлени.

Препичането на семената им придава много по-интензивен вкус, така че винаги е препоръчително да ги обработвате термично, ако са в суров вид.

Вкусът им е доста отличителен и може да се опише като орехов, землист и „пикантен“ – но без истинска лютивост. Във всеки случай трябва да внимавате с дозировката, защото често тя поема почти целия вкус, ако не е придружена от други достатъчно силни аромати.

Често ще го срещнете в смеси от подправки, като една от най-известните в света – индийската гарам масала. Различни арабски смеси също го съдържат, а в Мексико често се смесва с чили на прах. Ястието, което не може без кимион, определено е кърито и ако някога сте го опитвали, сигурно вече добре познавате този характерен вкус.

КИМ

Семената на кима (Carum carvi), въпреки че изглеждат почти идентични със семената на кимиона, всъщност не са семена, а изсушен плод, т.е. плод на едноименното растение.

семена ким

Всички обаче ги наричат ​​зърна или семена, така че ще направим същото за по-лесно изразяване. Кимът се отглежда в Европа, Западна Азия и Северна Африка, където ще го намерите в различни ястия.

Използва се най-вече в кухните на страните от Северна и Централна Европа, предимно пълнозърнест. Използва се в различни поръски за печива и хляб.

Иначе често се слага в различни гювечи, яхнии, кисело зеле, че дори и в сладкиши, където е по-удобно да се добави в смлян вариант.

По отношение на вкуса, кимът е може би най-близък до копъра, с който споделя горчив сладък аромат. Има обаче ясна разлика между тези две подправки.

Вкусът му е много интензивен и тъй като се използват предимно цели зърна, често ще усетите само вкуса му.

Поради тази причина, както и при кимиона, се препоръчва внимателно дозиране и употреба само в ястия, които вече имат по-силен вкус и могат да го понасят.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Те се различават по вкус, мирис, цвят (кимът е по-тъмен) и дори не са еднакви части от растението – кимът, с който подправяме храната си, всъщност е сух плод, а кимионът е семе.

Ако имате подправка, за която не сте сигурни дали е кимион или ким, най-лесно ще я познаете по броя на ръбчетата на зърното – кимионът има 9, а кимът – 5.

КАКВО Е ЧЕРЕН КИМИОН?

Сигурно вече сте чували някъде за черен кимион, който напоследък често се споменава в алтернативната медицина. Той обаче няма нищо общо с ким или кимион. Това е семето на растението Nigella sativa, произхождащо от Източна Европа и Западна Азия.

черен кимион

Семената са черни и са специфични с изключително горчивия си вкус, поради което не са толкова разпространени, колкото кимиона или кима. По-често се използва за здравословни цели, но можете да го намерите и като подправка в близкоизточната и индийската кухня.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft