Един и същ кашкавал - 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Един и същ кашкавал - 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България
32768
Снимков материал: pixabay.com
Един и същ кашкавал - 6,65 евро в Лидл Германия, 22 лева в Лидл България

Драстична разлика има в цените на един и същи кашкавал, произведен в България и продаван в търговска верига Лидл у нас и Германия. За това алармира в социалните мрежи възмутен потребител и за доказателство приложи снимки.

В Германия килограмът се предлага за 6,65 евро, като опаковка от 750 г струва 4,99 евро. За сравнение - цената на същия продукт в България е съответно 21,99 лв./кг и 16,49 лв. за 750 г. Човекът апелира да се самосезира комисията, която в момента проверява търговските вериги за спекула в цените.

За драстичната разлика в цената на кашкавала в България,

какво съдържа той и какво се укрива от потребителите пък описва в профила си във Фейсбук Милкана Йорданова - управител на мандра в родопското село Смилян и председател на Сдружение „Планинско мляко“. Необходимо е спешно да се изследва дали предлаганият кашкавал се етикетира правилно и дали на опаковките са упоменати всички съставки.

„Ако се внесе по-голяма яснота за производството на два различни продукта, които носят едно и също име - "кашкавал", ще стане ясно защо цените на този продукт са с такива  големи разлики  във всички магазини и за много хора  буди недоумение, обяснява Милкана Йорданова в поста и уточнява. - Традиционният български продукт "кашкавал" се произвежда от сурово мляко - краве, овче или биволско. След неговото подсирване и отцеждане от суроватката се пропарва и омесва в топъл солен разтвор. Оформят се различни пити по избор - малки или големи. След 4 или 5 дни се опакова и се оставя да зрее 45-60 дни. След този период е готов за продаване.

Другият вид кашкавал, който неправилно носи това име, се произвежда в страната по нова технология от около 10 години.

Прави се от млечен полуфабрикат - наречен  "калиата",

внесен от Полша, Белгия, Дания и др. страни в замразено състояние. След размразяването и нарязването му той се топи в специални топилки за т.нар. сухо парене. Прибавя се масло или в повечето случаи палмова мазнина, специални емулгаторни соли, вода и всичко това се топи на висока температура, както се прави топено сирене. След това готовата маса се разлива в различни форми, като изстинат и се втвърдят, се опаковат, няма процес на зреене и веднага могат да се продават.

В технологично отношение има съществена разлика и затова следва да се изиска от съответните органи този вид продукт да има различно име от кашкавала. В ценово отношение внасяната "калиата" е с двойно по-ниска цена от суровото мляко. Това е основната причина да са толкова различни цените на този продукт. Ако се разграничат двата продукта, потребителите ще имат своя информиран избор. И двата продукта при спазване на технологиите им  могат да са с добро качество и вкус, но трябва да носят различни имена.“

Как се прави имитация на кашкавал показа вреди време и Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в 47-ото НС.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft