Есента е традиционното време за прибиране на реколтата. Събираме зеленчуци и плодове от зеленчуковата градина, за да се радваме на здравословни продукти до следващия сезон. А без ябълки е трудно да си представим истинска реколта. Ябълковите дървета растат в почти всяка област, което прави плодовете им най-популярните сезонни плодове. Следователно рецепти за печене от ябълки има в готварската книга на всяка домакиня. Една от любимите рецепти на семейството ми са ябълкови палачинки с кисело мляко.
Един съсед на село ми сподели рецептата. Първата година, когато купихме парцела, трябваше да приберем реколтата почти веднага. Предишните собственици не са се грижили за градината дълго време, така че всичко беше обрасло с бурени. На градината също не беше отделено необходимото внимание, поради което ябълките станаха малки и неугледни. Първоначално искахме да изхвърлим тази реколта, но един съсед ни каза, че най- незабележимите плодове могат да се окажат наистина вкусни. И не е излъгала!
Ябълкови палачинки с кисело мляко за цялото семейство
Основното предимство на ястието е, че палачинките могат да бъдат направени от ябълки от всякакъв сорт и размер. Това ще ви позволи да не изхвърляте тези плодове, които не са подходящи за ядене сурови. Освен това палачинките се приготвят много бързо, което ги прави чудесна закуска за цялото семейство. Оказва се не само вкусно, но и здравословно.
Рецепта за палачинки с ябълки и кисело мляко
съставки:
- 300 г ябълки
- 1 яйце
- 300 г кисело мляко
- 1 с.л. захар
- 200 г брашно
- 0,5 ч.л. канела
- 0,5 ч.л. газирана вода
- 2 с.л. растително масло
- сол
Приготвяне:
Първо трябва да подготвите ябълките. Измийте плодовете, отстранете семките и обелете. Ако плодовете са малки, тогава последните не могат да бъдат отрязани. Ябълките могат да бъдат настъргани на едро ренде или нарязани в блендер. Ако използвате ренде, настържете ябълките директно в купата, в която ще приготвяте тестото, за да не изпуснат сока.
Добавете яйце, щипка сол и захар в купата с ябълки. Можете да променяте количеството захар в зависимост от предпочитанията на вашето семейство. Ако попаднете на сладки ябълки или планирате да сервирате ябълкови палачинки със сладко или мед, тогава количеството захар може да бъде намалено. Киселите ябълки може да изискват малко повече захар. Накрая добавете канелата и разбъркайте всичко. Между другото, ако не харесвате миризмата на канела, можете да я замените с ванилия.
Сега вземете косело мляко и го загрейте малко в микровълнова фурна или на водна баня. Трябва да е леко топло, но не горещо. Изсипете киселото мляко в ябълковия пълнеж и разбъркайте добре.
Пресейте половината брашно, добавете към него содата. Изсипете брашно в тестото и разбъркайте добре. След това постепенно добавете останалото брашно към тестото, като се фокусирате върху дебелината. Тестото трябва да се плъзга от лъжицата, но не и да капе. В самия край добавете растително масло към тестото.
Загрейте тиган с малко олио и върху него наредете няколко лъжици тесто. Измерете количеството според вашия тиган. Палачинката не трябва да е тънка, около 5 мм дебелина.
Пържете палачинката на слаб огън, покрита, за около 3 минути. След зачервяване на коричката се обръща и се запържва още толкова време, но без капак.
Сервирайте ябълковите палачинки горещи. Те са идеално допълнени с мед, кондензирано мляко, конфитюр и заквасена сметана. Добър апетит!