200 грама черен шоколад
200 грама масло
140 грама брашно
3 яйца
150 грама захар
1 чаена лъжица бакпулвер
500 грама маскарпоне
50 грама захар
2 яйца
чаена лъжица ванилова есенция
пудра захар за посипване
масло за намазване на формата
брашно за поръсване на съда
разглобяема форма с диаметър 26 сантиметра
сметанов сладолед за поднасяне
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява (при 180 градуса).
Начупения на парчета шоколад и нарязаното на кубчета масло разтопете заедно на водна баня, като съдът не трябва да достига водата.
Нека сместа се охлади малко.
Пресейте брашното с набухвателя. Яйцата разбийте със захарта, трябва да ги превърнете в пухкава пяна.
След това намалете оборотите до средни и без да прекратявате процеса, влейте на тънка струя шоколодово-маслената комбинация при пяната.
След това намалете скоростта до минимална и тогава добавете брашното постепенно.
Муса направете, разбивайки маскарпонето с яйцата, захарта и ваниловата есенция до еднородност. Отново използвайте миксера на средни обороти.
Подготвената форма за печене подмажете с масло и поръсете с брашно.
В нея изсипете половината от шоколадовото тесто.
Заравнете и върху него нанесете муса.
Покрийте с останалото тесто.
С помощта вилица направете "мраморни щрихи" по повърхността.
Изпечете тортата за час във вече горещата фурна. Когато бъде готова, изчакайте да се охлади достатъчно, за да я поръсите с пудра захар.
Ако решите да я поднесете гореща, направете го с допълнение от със сметанов сладолед.
Добър апетит!