Чудесен начин за разнообразяване на менюто е използването на различни зеленчукови заготовки. И ако консервираните домати и краставици не изненадват никого, тогава това предястие от чушки и различни зеленчуци определено ще стане „връхната точка“ дори на празничната трапеза.
Туршия от пълнени чушки
Продукти:
- зелени пиперки - 2 кг;
- зеле - 1/2 средна глава зеле;
- моркови - 1 кг;
- краставици - 1 кг;
- люта чушка - 200 г;
- червени чушки - 6-7 бр;
- чесън - 3 скилидки;
- едра сол - 6 супени лъжици;
- захар - 2 ч.л.;
- оцет - 2,5 чаши.
Приготвяне:
Отстранете стъблото и семената и изплакнете чушките обилно.
За да приготвите пълнежа, смесете нарязаните зеленчуци със сол, захар и оцет и оставете да се мариноват за 1 час.
Напълнете чушките със зеленчукова салата. Използвайте резенчета червена чушка като „капак“.
Чушките могат да се приготвят както в стъклени буркани, така и в удобни пластмасови бидончета. Преди да поставите чушката в буркана, в нея трябва да направите 7-10 дупки с помощта на обикновена игла.
Чушките се заливат със сока, който са пуснали зеленчуците, отгоре се слага още една супена лъжица едра сол и съдът се пълни до горе с преварена вода.
Затворете плътно капака и разклатете добре буркана, за да се разпредели равномерно саламурата. През зимата тази вкусна салата с пълнени чушки ще бъде чудесно допълнение към трапезата.