Освен за ядене, ябълките се използват и за направата на ябълков оцет , който има много полезни свойства .
Ябълковият оцет не съдържа химикали и се създава в процеса на ферментация на ябълков сок с помощта на бактерии от оцета.
Ябълковият оцет се характеризира с кисел и интензивен вкус и мирис.
Ябълковият оцет за лечение на болести започва да се използва от Хипокрит, бащата на медицината. Оттогава до днес тази храна е известна с благоприятния си ефект върху нашето здраве.
Що се отнася до здравето, ябълковият оцет е известен със своите лечебни свойства .
Ето при какви заболявания помага, затова трябва да пиете по една супена лъжица ябълков оцет всеки ден.
Наднормено тегло
Ябълковият оцет помага при отслабване.
Бактерии и гъбички
Известно е, че ябълковият оцет има антибактериално и противогъбично действие. Този оцет съдържа полифеноли, които се предполага, че се свързват със свободните радикали и имат противовъзпалителен ефект. Използва се и за дезинфекция на кожни рани.
Проблеми с храносмилателната система
Ябълковият оцет стимулира храносмилателната система, ако имате чувствителен стомах, една супена лъжица ябълков оцет може да реши проблема. Ябълчената киселина създава слюнка, стомашна киселина и сокове в храносмилателната система, по-специално ензимите трипсин и липаза.
Нестабилни нива на кръвната захар
Ако обичате храни, богати на въглехидрати, и имате повишени или нестабилни нива на кръвната захар, добре е да консумирате ябълков оцет. А именно ябълковият оцет, който се консумира в комбинация с въглехидрати, повишава инсулиновата чувствителност. С други думи, това означава, че инсулинът ще работи по-интензивно и клетките ще могат да използват излишната захар и въглехидрати.
Чести настинки и вируси
Освен споменатите витамини и минерали, ябълковият оцет съдържа още желязо, калий и пектин. Следователно тази киселинна течна субстанция е „бустер“ за нашия имунитет. Най-добре е да го комбинирате със здравословна диета, така ще има най-голям ефект върху здравето.