Едните са ДОБРИ,другите - ЛОШИ: Храните, които оказват най-силно влияние върху образуването на кръвни съсиреци:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Едните са ДОБРИ,другите - ЛОШИ: Храните, които оказват най-силно влияние върху образуването на кръвни съсиреци:
2708
Снимков материал: pixabay.com
Едните са ДОБРИ,другите - ЛОШИ: Храните, които оказват най-силно влияние върху образуването на кръвни съсиреци:

Диетата оказва голямо влияние върху появата на кръвни съсиреци и мнозина пренебрегват предупрежденията на експертите

Появата на кръвен съсирек в тялото засяга все повече хора и броят им нараства от година на година, а последствията могат да бъдат фатални. Експертите подчертават, че храненето има голямо влияние върху тромбозата , като може да бъде чудесен съюзник в борбата с това непредвидимо заболяване, но и враг, който само влошава нещата.

А именно изборът на храни, които приемате в тялото си, влияе на целия организъм, включително дали кръвта ще е мазна или ще се появи кръвен съсирек.

Образуването на кръвни съсиреци е нормално явление в човешкото тяло, всъщност този процес играе важна роля за поддържане на здравето. Благодарение на него се предотвратява загубата на голямо количество кръв при нараняване или операция. Също така спират проникването на бактерии през раната и по този начин позволяват по-бързото й зарастване.

Но кръвни съсиреци в определени ситуации възникват и когато няма нужда от тях, тоест когато няма нараняване, което може да се превърне в сериозна опасност - тромб.

„Тромбоцитите играят много важна роля в самата хемостаза, това е механизъм, който ни предпазва от кървене, тоест предпазва ни от загуба на кръв, ако е наранен кръвоносен съд. Също така тяхната прекомерна активност води до склонност към образуване на кръвни съсиреци. И може да е причина за появата на артериосклероза, която е значим предвестник на сърдечно-съдови заболявания“, разкриват лекарите.

Диета, богата на плодове и зеленчуци, намалява активирането на тромбоцитите.

„Това са храни като пълнозърнести храни, зелен чай, черен шоколад, нар, лимон, цитрусови плодове, лук, чесън, зелени зеленчуци, доматен сок, джинджифил – всички те могат да намалят риска от кръвни съсиреци и сърдечно-съдови заболявания“, обясняват те.

Количеството наситени мазнини и прости захари влияе върху появата на кръвен съсирек.

„Всяко хранене, което съдържа много наситени мазнини или прости захари, повишава нивата на кръвната захар и липидите, т.е. триглицеридите и холестерола. Освен това води до активиране на тромбоцитите. След висококалорично хранене те се вкопчват един в друг. Те сякаш изпращат шипове в кръвоносния съд и се залепват за него, като стават все по-големи и по-големи. Ако вече ви се яде нещо леко, нека е черен шоколад, с най-висок процент какао, чаша червено вино, сок от зърнени плодове.

Зелените зеленчуци също играят много важна роля в предотвратяването на кръвни съсиреци. „Зелените зеленчуци съдържат полифеноли, но и витамин С, който доказано намалява склонността към образуване на кръвни съсиреци“, допълват лекарите.

Какви са ранните симптоми?

Ранното разпознаване на симптомите може да предотврати тежки последствия. За предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци обаче най-доброто средство е промяната на начина на живот, а това предполага редовна физическа активност, което важи особено за шофьорите или тези, които прекарват по-голямата част от работното си време седнали. Правилното хранене и адекватен прием на вода са задължителни за поддържане на здравословно телесно тегло. Редовните прегледи са друга превантивна мярка.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft