Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови, по-известно е с подправката, която се приготвя от семената му. В превод от древногръцки името му означава „гръцко сено”.
У нас сминдухът е познат още като тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица.
Той съдържа много желязо и затова се препоръчва и при анемия.
Листата на свежия сминдух се използват при нарушено храносмилане и застой на черния дроб.
Как да си приготвите запарка от сминдух за болки в гърлото :
Прави се запарка, като 1 чаена лъжичка счукани семена се заливат с 200 см3 вряща вода. След прецеждане се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно, или се прави гаргара.
Паста, приготвена от тях, нанасяна редовно при баня, спомага за лечение на косопада, запазва естествения цвят на косата, прави я лъскава и я предпазва от пърхот.
Смлените семена от сминдух спомагат за увеличаване на кърмата при родилки.
Смлените семена също помагат за контролирането на нивата на захарта при диабет – изсушените семена се използват или при приготвянето на редица ястия, или се натрошават – прави се запарка и след 3 часа тя се консумира като чай.
В народната медицина растението се използва и за понижаване на високото кръвно налягане. Поради антисептичното си действие сминдухът е много добре познат в историята като средство за обработване на рани и абцеси, ревматизъм, подагра, екземи, както и за лечение на проблеми с храносмилателния тракт.