Съвсем наскоро започна училищното време за нашите деца, което означава, че количеството на нежелана храна в диетата на растящите им организми се увеличи значително.
Как да изберем правилната, здравословна закуска за ученика е основната дилема в началото на есента. Тя трябва да бъде вкусма, питателна и възможно най-интересна, така че детето да не иска да размени домашна закуска за закуски в магазина. Тези саламки за ученици са идеални.
Съставките
Яйце 1 бр
мляко 250 мл
масло 50 g
захар 1 супена лъжица
сол 0,25 ч.л.
Пшенично брашно 450 g
Суха мая 1 ч.л.
салам - телешки или поваш избор всякакъв колбас 300 g
Лютивка или лютеница 1 супена лъжица
зелен лук
Семена от сусам 1 супена лъжица
подготовка
Отделете белтъка от жълтъка. Добавете захар и сол към белтъка. Разбъркайте съставките, изсипете топло мляко и разтопено масло върху тях. Пресейте брашното и го смесете със суха мая.
Смесете двете порции по-горе Първо омесете тестото в купа, а след това го омесете на масата. Прехвърлете мекото и еластично тесто в съд, намазан с масло и покрийте с фолио.
След около час, когато тестото бухте го разделете на две части. Разточете всяка от тях на тънък слой и нарежете на кръгчета с помощта на чаша.
Поставете тънки филийки саламче върху половината от тези кръгове. След това намажете с горчица или лютеница. Покрийте ги с втората половина на кръговете. Закрепете краищата с вилица.
Между другото, можете да замените саламчето с тънко нарязан всякакъв колбас, който обичате. Можете също така да добавите сирене или настърган кашкавал към сладкишите си. Разточете тестото и оформете соленките.
На всяка от тях направете произволни разрези отгоре. Смесете жълтъка с лъжица мляко и намажете питките с тази смес. Поръсете ги със сусамово семе и поставете върху лист за печене, облицован с пергамент.
Гответе сладкиши за ученици във фурна, предварително загрята до 180 градуса за 20 минути, като следите за готовността им. Експериментирайте с пълнежа и гответе по-често според нашите рецепти. Няма да ви посъветваме лошо!