свински език - 1 кг
лук - 1 глава, разрязана на 4
моркови - 2 броя, разполовени
целина - 1-2 стръка
магданоз - 1-2 стръка
черен пипер - 10 цели зърна
бахар - 1-2 зърна
дафинов лист - 1 брой
оцет - 2 с.л.
мазнина - 1/2 пакет краве масло
хрян
червен пипер
сол - на вкус
Измитият език заедно с 2 л вода се вари в отворена тенджера под налягане. Оставете да заври и отпенвайте. Щом бульонът се изчисти, добавете 2 с.л. оцет, лука, морковите, магданоза и целината, бахара и дафиновия лист.
Посолете и затворете тенджерата. Сложете я на силен огън и след като започне “да съска”, намалете огъня и варете 30-35 минути.
Извадете сварения език от бульона и го потопете за малко в студена вода.
Обелете го от кожата и го нарежете на жулиени. Загрейте маслото в тиган и изпържете до златисто нарязаните филийки от двете страни, наредете в плато за поднасяне, поръсете с червен пипер.
Поднесете с настърган хрян, дижонска горчица и препечен хляб. Ако не желаете да запържвате, просто наредете езика в платото, полейте с разтопено краве масло и овкусете.