Вкусната овчарска разядка е предпочитана в нашия дом.
В тази рецепта за овчарска разядка продуктите са обикновени и достъпни. Всеки може да си ги позволи и да си приготви тази вкусотия.
Необходими продукти за овчарска разядка:
500 гр. извара (за предпочитане обикновена, а не кашкавалена), 1 малка глава лук, 1 чаена лъжичка сладък червен пипер, 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер (слага се ако харесвате пикантна храна), сол, 30 мл. олио (може да го замените със зехтин).
Приготвяне: лукът се реже възможно най-ситно (в случай, че не ви се отдава ситното рязане, може да го настържете на ситно ренде). Слагате мазнината на котлона в малък съд и към нея прибавяте сладкия и евентуално лютия червен пипер.
Загрявате леко, колкото пипера да си пусне аромата и цвета и отмествате от огъня. Червения пипер е много чувствителен на топлинна обработка, така че внимавайте да не го прегорите.
В купа слагате изварата, ситно нарязания лук, мазнината с червения пипер и 1/2 чаена лъжичка сол. Сместа се намачква добре с вилица да се смесят продуктите.
Опитайте как е на сол и ако има нужда добавете според вашия вкус. Разядката е добре да престои поне 1 час, за да се овкуси както трябва. Поради това покрийте съда и приберете в хладилник. Може да приготвите овчарската разядка от предния ден. В хладилника може да издържи 3-4 дена без проблем.
Разядката се поднася с печени филийки и хубаво вино. В троянският балкан от където идва тази рецепта се поднася с ракията и задължително нарязана сланина. Да ви е сладко!