Агнешко печено - класика в жанра на Великден! Но много домакини не знаят как да си го приготвят, така че да стане крехко и да се разпада от кокала. Днес ще ви покажем рецептата за истински крехко агнешко , за което не ви трябва кой знае какво - само няколко подправки от кухнята.
Бавно печено агнешко с хрупкава коричка
Продукти:
агнешко - около 6 кг /половин цяло агне/, може и плешка
1 с.л. сол
1 ч.л. черен пипер
50 мл зехтин
1 с.л. червен пипер
350 мл зеленчуков бульон
Гарнитура:
картофи - по желание
Приготвяне:
В купичка смесете мазнината със солта, черен и червен пипер и разбъркайте. Поставете месото в голяма тава и хубаво втрийте подправките в агнешкото, около него изсипете и бульона. Покрийте тавата с алуминиево фолио и поставете в загрята фурна на 200 градуса за 20 мин, след което намалете на 160 градуса и гответе два часа и половина или до готовност.
По време на печенето е добре да обливате месото, за да не се изсуши. Накрая махнете фолиото, проверете готовността на месото с вилица, трябва да е крехко и да се отделя от костта, при необходимост го допечете още.
За хрупкава коричка в края на печенето махнете фолиото и допечете за още 30 мин, като увеличите градусите.
Бележки: Ако искате гарнитура, най-лесното е да обелите половин килограм картофи, да ги нарежете и наредите в тавата около агнешкото 40-50 мин преди края на печенето. Ще поемат от мазнината и ще станат мозък.