Ей така патладжаните стават като мръвка - цяло лято ги затварям, за да има за зимата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ей така патладжаните стават като мръвка - цяло лято ги затварям, за да има за зимата:
Ей така патладжаните стават като мръвка - цяло лято ги затварям, за да има за зимата:
218867
Ей така патладжаните стават като мръвка - цяло лято ги затварям, за да има за зимата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лятото вече е в разгара си, а това означава, че трудолюбивите домакини вече трябва да се подготвят за студения сезон, за да могат да зарадват както себе си, така и близките си с домашни лакомства през зимата. Днес ще ви разкажем как да приготвите мариновани патладжани с чесън за зимата - на вкус стават като шишчета! Рецептата е лесна и си заслужава усилията:

Мариновани патладжани като шишчета

Продукти:

2 кг патладжани

500 г лук

1 глава чесън

150 мл вода

1,5 супени лъжици сол

2 супени лъжици захар

80 мл оцет

2 чаени лъжички подправка за шишчета (скара)

Приготвяне:

патладжани

Първо трябва да измиете патладжаните, да отрежете краищата и да обелите зеленчуците с белачка (или обикновен нож). Първо нарежете обелените патладжани наполовина и след това нарежете на едри парчета.

патладжани парчета

Обелете лука и нарежете на полумесеци. Нарежете чесъна на тънки филийки. Можете също да накълцате чесъна с чопър.

Загрейте тиган, изсипете растителното масло и запържете патладжана от двете страни. След това поставете патладжаните в отделна купа и охладете.

пържени патладжани

Пригответе маринатата в чиста тенджера. За целта налейте вода, добавете сол и захар. Разбъркайте, за да се разтворят и изсипете оцета. Оставете да заври и оставете да къкри 1 минута. След това го махнете от огъня и оставете да се охлади.

Поставете патладжаните в голяма купа. Поръсете всеки слой с лук, чесън и подправки.

патладжан с подправки

Залейте патладжана с охладената марината. Покрийте с чинийка и притиснете здраво с нещо тежко. Поставете всичко в хладилника за 12 часа, за да се отдели сокът от патладжана. След това ароматните патладжани могат да се сервират за незабавна консумация или да се консервират в буркани за зимата.

патладжани в буркани

Стерилизирайте бурканите. На дъното на всеки буркан поставете първо лука, а след това самите патладжани. Отгоре залейте с маринатата.

Покрийте бурканите с капаци и поставете в тенджера. Залейте с топла вода. Оставете да заври и варете 10 минути. След това затворете плътно бурканите, обърнете и охладете.

Такива сочни и ароматни патладжани ще бъдат добре дошли на масата за всяко тържество. А за моментите, когато искате да поглезите близките си с нещо наистина вкусно, Тази вкусна туршия ще е най-добрият ви помощник!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft