Ей това се слага в постните сарми, за да станат по-вкусни от тези с мръвка! У дома само така ги ядем от години:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ей това се слага в постните сарми, за да станат по-вкусни от тези с мръвка! У дома само така ги ядем от години:
Ей това се слага в постните сарми, за да станат по-вкусни от тези с мръвка! У дома само така ги...
201865
Ей това се слага в постните сарми, за да станат по-вкусни от тези с мръвка! У дома само така ги ядем от години:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Моите сарми днес са постни , без месо и с много праз и лук, както ги правехме едно време. Лесни са, пекат се на фурна, но са много вкусни. Мъжът ми и синовете ми дори ги предпочитат пред тези с месо, а иначе са големи месомани! Ето какво ви трябва за моята рецепта за Божествени постни сармички :

Божествени постни сармички

Продукти:

  • 1 глава кисело зеле
  • 4 глави лук
  • 2 цели стръка праз лук
  • 3 малки чаши ориз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
  • 1 супена лъжица лют или сладък червен пипер
  • сол, черен пипер, дафинов лист, олио

Приготвяне:

В олиото се запържват нарязаните лук и праз, добавя се измитият ориз и се пържи на средна температура, докато оризът придобие стъклен блясък. Посолява се, овкусява се с черен пипер, смлян сладък пипер и лют пипер (които не обичат лют пипер може и сладък).

На дъното на съда, в който ще печем сармите, слагам малко олио, на дъното слагам ситно накълцана централна част от зелето и отгоре нареждам сармите. По-красиви са, когато са по-малки, затова нарязах листата на по-малки части и на всяка сарма сложих по една равна лъжица плънка.

Над сармите ставам 2-3 лозови листа и цели листа кисело зеле, за да останат сармите по-сочни.

Налива се гореща вода (около 2 пръста над сармите), налива се малко олио, съдът се захлупва с капак и се слага във фурната на 180 градуса за около 3,5-4 часа. Поставете решетката във фурната по-ниско от средата.

печени постни сарми

Съвет: колкото повече лук и праз (дори и на тези с месо) толкова по-вкусно става.

Добре е съдът да е по-висок, за да не прелее като заври.

Днес ги приготвих в глинен съд, защото имат по-специален вкус. Ако са постни, не пестете олиото и колкото по-дълго се пекат, толкова по-добре, обикновено температурата не трябва да е висока, а умерена," тихо да къкрят“, както казваме у нас.

самички в гювеч

Когато махнете горните листа сармите са сочни и в никакъв случай не са преварени, а като ги махнете няма никаква течност, а само малко олио (така можете да проверите от единия край на тавата дали са готови сармите).

постни сарми на фурна

По желание накрая може да ги "запържите" с капка олио и червен пипер. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft