Маслото не е вредно за здравето и е необходимо да присъства на трапезата ни, твърди ново направено изследване.
Учените преразглеждат твърденията, според които наситените мазнини, демонизирани в началото на 80-те години, са вредни, и стигат до извода, че са погрешни.
Много експерти преди десетилетия съветваха да се избягват маслото и пълномасленото мляко и да се консумират само растителни мазнини и обезмаслени продукти.
Според новите клинични проучвания няма връзка между приема на животински мазнини и смъртните случаи от коронарна болест на сърцето , както и други сърдечни заболявания.
След 80-те години маслото става обществен враг номер едно и хората масово се отказват от яйца, сирене, сметана, пълномаслено мляко и месо в името за здравето на сърцето си.
Днес учените твърдят, че този ход има ужасни последствия.
"Орязвайки месото, маслото и пълномаслените млечни продукти, се е повишила консумацията на въглехидрати, водеща до тревожно нарастване на хората със затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми", посочват още американските учени.