Невъзможно е да си представим есента без ястия от тиква, затова искаме да споделим рецепта за прекрасен десерт, който всяка домакиня трябва да приготви. Този десерт съчетава идеално деликатен млечен пудинг с наситен тиквено-портокалов слой.
Есенен деликатес с тиква и млечен крем
Необходими съставки:
- мляко - 500 ml;
- кондензирано мляко - 150 ml;
- тиква - 500 гр;
- портокал - 1 брой;
- екстракт от ванилия - 0,5 ч.л.;
- царевично нишесте - 60 g;
- захар - на вкус;
- агар-агар - 25 гр.
Приготвяне:
За млечния слой:
В тенджера с дебело дъно смесете мляко, кондензирано мляко и ванилов екстракт. Добавете царевично нишесте и разбъркайте добре съставките, докато не останат бучки. Загрейте млечната смес на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Прехвърлете готовия пудинг в стъклен съд, загладете повърхността и оставете докато изстине напълно.
Снимка: YouTube
Тиквен слой:
За да приготвите тиквения слой, сварете тиквата за 10 минути. Отцедете водата, добавете сока от един портокал към тиквата и пригответе тиквеното пюре с помощта на пасатор.
Снимка: YouTube
По желание към тиквеното пюре може да добавите захар на вкус.
Добавете агар-агар и разбъркайте добре всички съставки. Вместо агар-агар може да използвате и обикновен желатин, като съобразите количеството с това на течността, която трябва да се желира.
Снимка: YouTube
Загрейте тиквеното пюре на среден огън за 5 минути при непрекъснато бъркане.
Сглобяване на десерта:
Изсипете млечния крем в подходяща форма, отгоре нанесете тиквения слой, изравнете повърхността и поставете десерта в хладилник за поне 5 часа, докато стегне напълно.
Снимка: YouTube
По желание десертът може да се допълни с карамел и ядки.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!