300 гр. изчистена тиква, 200 гр. кристална захар, 2 големи яйца (размер L), 120 мл. олио, 15 гр. бакпулвер, 300 гр. брашно, 1/2 чаена лъжичка канела (не слагайте повече, защото ще превземе вкусът на тиквата и ще доминира над нея), половин чаена чаша едро нарязани орехи, пакетче от 16 гр. ванилова захар.
Настържете на ситно ренде тиквата. Пресейте брашното с бакпулвера. В купа изсипете захарта, ваниловата захар и прибавете двете яйца. Разбийте ги на ръка с вилица или ръчна разбивачка до еднородност (не повече). На тънка струя при непрекъснато бъркане (с вилица или тел за разбиване) добавете олиото
Щом яйцата усвоят мазнината, добавете 1/3 от брашното и разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула. Прибавете канелата и половината на настърганата тиква. Разбъркайте отново.
Идва ред отново да прибавите половината на останалото брашно и разбърквате. Добавяте втората част на настърганата тиква и отново следва разбъркване. Прибавяте последното брашно и едро нарязаните орехи и смесвате с тестото. Сместа е много гъста. Намаслете кексова форма (най-добре с малко студено краве масло) и поръсете равномерно с брашно. Излишното брашно изтупайте като обърнете формата над мивката и потупате дъното и.
Ползващите като мен силиконова форма не е нужно да намасляват и набрашняват формата.
Кексът се пече в авансово загрята фурна на 170 градуса на средна скара без вентилатор. Печенето при мен беше за 40 минути, но след изтичането на 30 минути може да пробвате с дървено шишче за готовността на кекса с тиква. Времето е относително за изпичането. Зависи от фурната, от големината и дълбочината на формата, която ползвате.
Готовият кекс оставете за 10-15 минути да се охлади във формата, след което обърнете варху решетка и го оставете да се охлади напълно. Ако желаете докато е още топъл вашия кекс с тиква може да го поръсите с пудра захар.
Поднесете кекса с чай, мляко или кафе.