3/4 чаша червено вино (портвайн)
1 чаша мед (разделена на 2)
2 тънки резена лимон
16-20 пресни смокини, без дръжки и разрязани на половинки
1 1/2 чаши брашно
1/2 чаша царевично брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/4 чаша захар
настърганата кора на половин лимон
1 1/2 резена (12 с.л.) несолено масло, нарязано на 6 парченца, на стайна температура
3 големи яйца, на стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт (течна ванилия, ванилова есенция)
Разбъркайте виното и ½ чаша мед заедно в малък дълбок тиган. Добавете резените лимон и загрейте до кипене на среден огън. Намалете температурата. Добавете смокините, покрийте и гответе 4-6 минути, или докато смокините омекнат, но не се разпадат. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете смокините в отделна купа. Увеличете огъня и варете течността 15-тина минути, докато се посгъсти леко; сиропът трябва да полепва по потопена в него метална лъжица. Махнете от огъня и оставете да се охлади.
Сложете решетката в средата на фурната и загрейте до 190 градуса. Намазнете форма с подвижно дъно с диаметър около 20 см. Покрийте дъното с хартия за печене и намазнете хартията. Поръсете с брашно и изтупайте излишното количество.
В купа разбийте брашното, царевичното брашно, бакпулвера и солта.
В отделна купа добавете захарта и лимоновия сок; стрийте с пръсти, докато захарта се овлажни. Добавете маслото. С миксер разбийте маслото и захарта на средна скорост до кремообразна смес – около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате по 1 минута след всяко. Излейте останалото количество мед, добавете ванилията; разбивайте още 2 минути. Намалете скоростта на миксера, добавете сухите съставки и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Тестото трябва да е доста гъсто. Излейте го в приготвената форма и разтърсете формата, за да се разпредели равномерно тестото. Покрийте отгоре с пошираните смокини. Печете за 55-60 минути, или докато сладкишът се надигне и стане златисто-кафяв (проверете готовността с клечица). Прехвърлете сладкиша върху решетка и охладете 10 минути преди да го освободите от формата с помощта на остър нож. Охладете още преди сервиране. Поднесете леко топъл (на стайна температура), като поръсите всяко парченце с винения сос.