За салатата:
10 пресни смокини
5 резена шунка
100 гр. синьо сирене
листа прясна салата - рукола, айсберг, маруля и пр.
орехи
За дресинга:
4 с.л. орехово олио
1 с.л. орехов оцет
2 с.л. заквасена сметана
сол и пипер на вкус
Поставете салатените листа върху плоска чиния.
Разрежете смокините през средата, но така, че да не ги разполовяватеthe, а само да ги разделите; след това завийте резен шунка около всяка смокиня. Поставете шунката и смокините върху платото от салатени листа (по 5 смокини на порция) и внимателно разтворете смокините по разрезите.
Нарежете синьото сирене на малки парченца и ги поставете в центъра (отвора) на смокините, като притискате леко сиренето надолу. Поръсете малко орехи върху салатата и пригответе дресинга.
Сложете всички съставки за дресинга в буркан или бутилка и енергично разбийте, докато се смесят добре.
Поръсете дресинга върху салатата малко преди сервирането.
Поднесете с хрупкав хляб и вино.