1 картоф
1 глава карфиол
1 супена лъжица зехтин
2 скилидки чесън
1 глава нарязан червен лук
1 малка чаша свеж кантарион
1 чаша мляко
2 чаши зеленчуков бульон (или повече ако е необходимо)
лют червен пипер или люспи от червени люти чушки
сол и пипер на вкус
Обелете и нарежете картофа. В малка тендежера го сварете до омекване. Оставете настрана. В друга тенджера задушете карфиола, докато омекне и той. След като изстине, го нарежете на по-малки парченца.
В по-голяма тенджера за супа нагорещете зехтина. Нарежете чесъна и го запържете. Добавете лука. Когато лукът се запържи леко, добавете картофите, карфиола, червения пипер (лютите чушки), кантариона, млякото, бульона, солта и черния пипер. Намалете котлона, похлупете съда и го оставете да къкри за половин час.
След като всичко уври добре, разбийте сместа в блендер или с пасатор до гладко пюре. Оставете пюрето да къкри още половин час, като добавите още бульон, докато не получите идеалната консистенция.
Поднесете готовата супа с крутони или филийки запечен хляб!