Есента е благоприятна за интересни сладкиши . В крайна сметка сега има толкова много сезонни вкусотии, просто гответе и се наслаждавайте. На кексът с грозде от Джейми Оливър случайно попаднахме в интернет. И от няколко години този сладкиш е любим сред моите кулинарни експерименти.
И дори не мога да повярвам, че толкова изискан деликатес се получава от най -простия набор от продукти . Сякаш е създадена за уютно чаено парти в кръга на най-близките ви хора. Освен това сега е сезонът на гроздето. За тази кекс препоръчвам да използвате тъмно грозде без семки. А малко царевично брашно придава на тази лекота и нежност.
Съставки
яйце 2 бр.
захар 135 гр
ванилин 2 гр
Мляко 75 мл
Масло 90 гр
Слънчогледово олио 50 мл
Бакпулвер 1 ч.л
Пшенично брашно 200 гр
Лимон 0,5 бр.
Царевично брашно 1 супена лъжица
Тъмно грозде 150 гр
Подготовка
Приготвя храна. Извадете маслото от хладилника предварително, за да омекне
Разбийте яйцата в купа, добавете захарта и ванилията. Разбийте до гъста и мека текстура. Докато разбивате, добавете маслото на части
Изсипете растително масло в яйчената смес на тънка струя.
Добавете топло мляко.
Отстранете кората от лимона и добавете и нея към тестото
Комбинирайте пшенично и царевично брашно с бакпулвер. Пресейте всичко през цедка и добавете към останалите съставки. В същото време внимателно разбъркайте тестото със силиконова шпатула до гладкост.
Намажете формата с растително масло. Поставете тестото там и го разпределете по целия периметър.
Разстелете сухо, чисто грозде по повърхността на тестото, като леко го натиснете
Печете кексът за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Препоръчвам да украсите охладения сладкиш с пудра и стръкчета мента . За повече сладост можете да използвате шоколадовата глазура или просто да разтопите и полеете любимия си кекс с шоколад. Страхотна изненада за цялото семейство!