Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива
Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива
3890
Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Колко сол се слага на туршията? Писали сме вече по темата за саламурата на киселото зеле, и като цяло маринатата за туршията не се разминава драстично. Но ето веднага един бърз отговор.

Колко сол се слага на туршията?
Ако правите туршия в 720 мл или 1л.

буркани, то една супена лъжица сол е достатъчна за такъв туршия в такъв буркан. Една супена лъжица сол без връх се равнява приблизително на15 гр сол.

Ако ще правите туршията в бидон, следвайки стандарт по БДС за саламура, то няма да сбъркате, ако сложите количествено съотношение от 1.5 до 3% сол.

Следното е само кратка история на киселите краставички и връзката им с еврейската общност като основна храна в диетата на тази общност.

Вече знаете Колко сол се слага на туршията ;). А за тези които знаят, може са може само да добавим, че всичко е въпрос на вкус. Ферментацията ще свърши своете, а как ще запазите туршията свежа ще напишем в следващите статии.

Любопитно за туршията и запазване на продуктите
Туршиите имат много дълга история и се срещат във всички култури. Най-ранните известни примери за туршия е от  краставици, за които се знае, че са били мариновани някъде около 2030 г. пр. н. е. в Месопотамия, когато жители от Северна Индия донесли семена от краставици в долината на Тигър.

Киселите краставички се споменават поне два пъти в Библията (Числа 11:5 и Исая 1:8), били са познати на древните египтяни (Клеопатра приписвала част от красотата си на туршиите), а Аристотел възхвалявал лечебния ефект на маринованите краставици.

Римляните внасят всякакви видове храни от страните, които завладяват, мариновали ги за пътуването в оцет, масло, саламура и понякога мед.

Известни любители на кисели краставички от историята включват имена като: императорите Юлий Цезар и Тиберий, крал Джон и кралица Елизабет I от Англия, Самуел Пепис, Америго Веспучи, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Наполеон Бонапарт.

„Маринованите краставици придобиват голяма популярност в много части на Европа и Близкия изток, но може би никъде повече от източноевропейските евреи, които ги ядят с черен хляб и по-късно с картофи, като по-голямата част от диетата си“, казва равин Гил Маркс, автор на Маслинови дървета и мед: Съкровищница от вегетариански рецепти от еврейските общности по света.

Еврейската любов към киселите краставички датира от древния свят. През цялата описана история, както елитът, така и бедните маси са разчитали на кисели краставички, в древен Египет и Месопотамия е имало голямо разнообразие от мариновани продукти.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft