Един от най-признаните лечители чрез храна, последователят на философията на Петър Дънов – Петър Димков твърди, че има храни, които не бива да пропускаме в менюто си, защото те идват от „гърдите“ на България и хората на нейната територия са създадени, за да черпят от тях здраве и дълголетие. Макар да е описал правилните навици на хранене още преди 4 десетилетия, неговите препоръки създават особено объркване в разбиранията на съвременния човек, защото те коренно противоречат на голяма част от съветите на диетолози или лекари, свързани със здравословната човешка диета.
Всеки ден от списания и сайтове с кулинарна и диетична насоченост четем, че не трябва да се яде бял хляб, сол, оцет, а бозата има голям принос за натрупване на подкожни мазнини, особено в областта на ханша и корема.
Халва с боза. Не е ли това една от най-предпочитаните детски закуски от времето на нашите родители? И не е ли също така вярно, че децата тогава са растели много по здрави и силни, въпреки занижената в сравнение с днес хигиена на производство на продуктите, питат последователи на теорията. За бозата Петър Динков твърди, че въпреки високата и калоричност, тя е напитка за здраве и сила, защото просото, от което се приготвя е богат на минерали продукт. Той я препоръчва горещо на деца, особено на родени по-рано, болнави или с проблеми с апетита. Освен здравословна захранка за малчугани и извор на енергия, бозата е полезна за стомаха и червата, регулира обмяната на веществата и изгражда навици за правилно хранене.
Защо да ядем халва? Защото основната й съставка е тахан, обяснява лечителят. Таханът е способен да подсили организма до толкова, че да го направи победител в борбата с всякакви болести. Освен това в народната медицина се е утвърдил като ефикасно средство за борба с гастрит и язва. А и вкусът му носи радост и добро настроение.
Хлябът е полезен за българите, подчертава Димков и подчертава, че става въпрос за онзи симид, който си месим по домовете, докоснат от нашите ръце, от ръцете на нашите близки и лишен от консерванти и изкуствени добавки. Хлябът е най-българското ястие, по нашите земи зреят едни от най-хубавите жита и тялото ни е създадено да ги консумира и черпи здраве от тях. Богат на витамини, минерали и соли, той е полезен. Докато белият се прави от люспена пшеница, а в нейната сърцевина са концентрирани здравословните й свойства, то пък черният е с цели зърна и помага на работата на стомаха. Така че е въпрос на ваш избор, кой от двата ще предпочетете.
Оцетът подобрява храносмилането и апетита, добавя лечителят, като предупреждава, че с него не бива да се прекалява. Няколко капки на супа или салата са в рамките на нормалното, но има хора с по-крайни навици, които го превръщат във вредна за себе си подправка.
Солта в умерени дози също е полезна. Благодарение на нея тялото се развива правилно, костите се заздравяват. Освен това ястие без сол не е вкусно, добавя Димков и обяснява, че човек не трябва да се храни с неапетитни храни, които да не му доставят удоволствие. Осолена, всяка манджа е по-вкусна. За здрави хора той препоръчва дневна доза между 5 и 9 грама, а за деца – между 2 и 5 г дневно. Тогава ще могат едновременно да се насладят на вкуса на ястието, като не навредят на здравето си.