Това е нещо, което всеки трябва да опита. Така приготвените чеснови филийки могат да се сервират като предястие, като междинна закуска, а също така могат да бъдат лека вечеря или закуска с чаша кисело мляко или айрян.
За да приготвите тези вкусни и ароматни печени филийки ще ви трябват следните продукти:
Чеснови филийки на фурна
Продукти:
- 100 г масло, размекнато на стайна температура
- 3 скилидки чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- хляб, нарязан на тънки филийки
- 2 супени лъжици наситнен магданоз
- 200 г настърган кашкавал (а още по-вкусен вариант е с пармезан)
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Извадете маслото (или маргарина) от хладилника да омекне на стайна температура. Отрежете върховете на скилидките чесън, така че да се виждат върховете на всяка скилидка.
Поставете хартия за печене върху тавата или формата, в която ще печете филийките. Отрежете парче алуминиево фолио, в което ще поставите главите чесън, подправете ги на вкус (по желание) и ги залейте със зехтин.
Така приготвеният чесън се пече в загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Оставете да изстине, след което изцедете изпечените скилидки чесън, като ги натиснете леко.
Нарежете ги едро. Кашкавалът се настъргва, а магданозът се измива, отцежда се и се нарязва на ситно. В купа се смесват: ситно накълцан магданоз и наситнен печен чесън, настърган кашкавал, масло и подправки.
Нарежете хляба на филии, след което намажете всяка с предварително приготвената смес. подредете филийките в застланата тава и ги сложете да се пекат в загрята на 250 градуса фурна, за около 3-4 минути. Насладете се на неустоимия вкус.
СЪВЕТ ПЛЮС: Как бързо да омекнете маслото или маргарина, които току що сте извадили от хладилника, без да ги разтопите? Много лесно и просто:
Напълнете широка чаша (проверете дали маслото може да влезе в нея от тясната страна) с много гореща вода. Оставете чашата така за няколко минути, за да се затопли.
След това излейте водата до последната капка, след което покрийте маслото със загрятата чаша. То ще омекне след минута!