Какви са тези бели ивици на пилешките гърди?
Има увеличено търсене на пилешки гърди, поради по-ниската цена от свинско или говеждо месо, лекота при подготовка, наличието на удобни продукти и по-специално поради неговите ползи за здравето.
Проучване обаче съобщава, че възниква все по-голям проблем от това, което се нарича "бяла ивица" в конвенционално отглежданите пилешки гърди.
Това е дефект, при който белите бразди се появяват паралелно до мускулните влакна и води до драстична промяна в хранителното качество на месото. Гърдите сега са с по-високо съдържание на мазнини до 224%, но много по-ниско съдържание на протеини.
Причината е вероятно в резултат на интензивна селекция в посока на повишаване на скоростта на растежа и размера на гърдите на конвенционалните пилета, заедно с условията, при които те се отглеждат и храненето им.
Антибиотиците, храните с пестициди, хербициди, фунгициди правят пилешкото месо с ниска хранителна стойност и лошо качество.
Ако сте загрижени за здравето си внимателно избирайте пилешкото месо, което си купувате.