Ето защо всички полудяха по габровският шоколад и с какво толкова е по- специален от останалите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето защо всички полудяха по габровският шоколад и с какво толкова е по- специален от останалите
19879
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо всички полудяха по габровският шоколад и с какво толкова е по- специален от останалите

Колкото и странно да звучи, в Габрово правят специален и полезен габровски шоколад . Имате поне 5 причини да го ядете вместо обикновения и добре познат

Както много неща не са такива, каквито по принцип са, така и габровският шоколад не се приготвя от какао, масло, мляко, а от сини сливи.

Другото име, с което е известен е пестил.

Който е ходил на разходка в АЕК „Етър“ до Габрово и до Соколския манастир, той си е купил пестил.

Освен, че е вкусен, той е изключително полезенq натурален и екологично чист продукт.

Защо трябва да ядете габровски шоколад?

 

Яжте габровски шоколад, тъй като е по-полезен от млечния

1. Защото е приготвен само от сини сливи

Сините сливи са уникален плод. Те са богати на редица минерали и витамини, без които човешкият организъм не може да съществува.

 

2. Заради здравословната технология

Както повечето рецепти, така и майсторите на вкусния габровски шоколад пазят в тайна своя майсторлък, но те загатват, че сливите първо се изчистват от костилките. После се сушат в специални помещения.

След това се пресоват (мелят) по определен начин.

Получената смес се вари известно време, докато се получи гъста еднородна каша. Майсторите нанасят сварените сливи върху дъска за да получат габровски шоколад Тази смес се разстила върху дъбови дъски, за да изсъхне на слънце и да се получи правоъгълна форма. Не се добавят никакви консерванти, оцветители или още захар.

Майсторите залагат само на захарите, на които са богати сините сливи. Така изсушен, пестилът се увива в целофан или хартия за печене, за да се запази свеж, без да изсъхна допълнително. По този начин може да се съхранява дълго време.

 

3. Габровският шоколад енергизира и тонизира организма

Когато ви се яде нещо сладко, изяжте 1-2 парченца от полезния пестил и вашите рецептори за сладост ще бъдат задоволени. Когато в стомаха пестилът беда разграден, той ще внесе и допълнителна енергия, необходима за работата на клетките и за мозъка.

 

4. Полезен за стомаха и за сърцето

Сушените сини сливи действат разхлабително ако имате лениви черва. По същия начин би ви подействал и габровският шоколад, ако имате нужда.Задържането на отпадъчните продукти в организма е опасно, защото може да причини интоксикация или да доведе до образуването на рак на дебелото черво. Когато говорим за сърцето, сините сливи помагат сърдечният мускул да бъде здрав и издържлив, защото той е подложен на огромно натоварване и ежеминутна постоянна работа.

 

5. Вкусният габровски шоколад е полезен за образуването на колаген

Колаген е вещество, което се образува от жлези с вътрешна секреция. За да се отдели колаген е необходим витамин С. Сините сливи са едни от най-богатите плодове на витамин С. Колагенът помага да се изграждат костите, ставите, хрущялите, сухожилията, кожата и тъканите на ораните. Витамин С е нужен на тялото, за да да укрепва неговата имунна система.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft