Има мнение, че дафиновите листа помагат за почистване на стаята от отрицателна енергия . За да направят това, суеверните хора го подпалиха. Смята се, че след като ароматът на лавр се разпространи в целия апартамент, неговите собственици вече не трябва да се страхуват от злите сили. Тази подправка обаче често се пали не само поради тази причина. Сега все повече и повече домакини започват да пържат дафинови листа в тиган. Те правят това съвсем не за да елиминират негативната енергия от дома.
Пърженето на дафинов лист няма нищо общо със създаването на домашен освежител за въздух . С каква цел много домакини, които обичат да готвят ароматни и пикантни ястия, загряват тази подправка в тиган?
Защо да пържите дафинови листа в тиган?
За да придаде максимален аромат на лавра, трябва да прибягвате до един хитър кулинарен лайфхак. Вземете сухите му листа и ги поставете в добре загрят тиган (абсолютно сухи). Не добавяйте слънчогледово масло по време на процеса. Запържете дафиновите листа, докато почернеят и станат крехки. След това ги охладете и ги намачкайте с ръце до образуването на фини трохи. Тази подправка е най-добрата добавка за осолена сланина, която ще направи храната много ароматна.
Как да мариновате вкусно сланина с пържени дафинови листа
Необходими съставки:
- 2 кг сланина
- 3 скилидки чесън
- 2 кг сол
- 25 г захар
- 1 ч.ч. млян черен пипер
- 10 дафинови листа
Какво да правя:
- Поставете дафиновите листа върху сух, горещ тиган. Запържете ги от всички страни до почерняване, като от време на време ги разбърквате с шпатула.
- Натрошете напълно охладените дафинови листа с ръце директно в голям съд. В него се изсипват 1 кг сол, смлян черен пипер и захар. Смесете всички съставки старателно.
- Обелете чесъна. Смелете го с помощта на преса. Добавете чесън към подправките с дафинов лист. Смесете всичко отново.
- Нарежете сланината на парчета с желаната големина (за осоляване). Оваляйте ги в пикантната смес от всички страни.
- Поставете сланината в тенджера, като всеки слой поръсете със сол. Покрийте с капак. Слагаме сланината на хладно място за 3-5 дни.
След изтичане на дните, посочени в рецептата, сланината може да се отърси от солта и да се яде. Оказва се невероятно вкусна. Между другото, такава храна, приготвена с нарязани дафинови листа, трябва да се съхранява във фризера . За да направите това, увийте сланината с пергамент. И едва след това я поставете във фризера.