За обяд пригответе най-добрите кюфтета. Всяка домакиня има своя собствена рецепта за смес от кайма, с която приготвя кюфтета, бургери или шишчета, а сега опитайте тази нова рецепта за кебап-кюфтета .
Някои добавят галета (хляб) към сместа, някои използват сварени или сурови настъргани картофи, или дехидратирани картофени люспи за пюре, а днес ви предлагаме да опитате тази перфектна турска рецепта .
Към каймата добавете подправки и зеленчуци, които заедно ще й придадат перфектен и неустоим вкус. В тази рецепта е много важно приготвената смес да престои поне половин час в хладилник, за да могат всички съставки да се съчетаят и поемат в месото.
Второто важно нещо, което трябва да направите, е да правите вдлъбнатини, когато оформяте кюфтетата с пръсти, с което всъщност се отличават тези кебап-кюфтета. Така стават още по-сочни и вкусни и ще се изпекат много по-равномерно. Ето какво ви трябва:
Кебап-кюфтета по турски - перфектно сочни
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 кг кайма (по избор и вкус)
1 шепа ситно нарязан пресен магданоз (1 връзка, само листа)
2 скилидки чесън
1 малка чаена лъжичка сол
1 малка чаена лъжичка червен сладък пипер на прах
1 малка чаена лъжичка кимион на прах
1 малка чаена лъжичка чубрица
1/2 чаена лъжичка черен пипер на прах
1 глава лук
1/2 червена пиперка (50 гр.)
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА СОС 1:
1/2 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко (120 г)
10 г пресни листа кориандър (1/2 шепа)
2-3 скилидки чесън
1 люта чушка
смлян кимион, сол и смлян черен черен пипер на вкус
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА СОС 2:
3 супени лъжици пикантен червен пипер на прах 45 г (кайен, чили)
1 супена лъжица смлян червен пипер
4 супени лъжици оцет 9% (45 мл)
1 супена лъжица зехтин и малко сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипете месото в дълбока купа, добавете ситно нарязани листа пресен магданоз, настърган или пресован през преса чесън, както и всички изброени подправки. Можете също така да подправите месото по ваш вкус.
Настържете или смелете лука в блендер, след което го поставете върху цедка и го изстискайте добре, за да отделите цялата течност от него. Същото направете и с червената чушка: нарежете я на ситно или я смелете, изстискайте сока му и я добавете към месото.
Овкусената кайма със смлян лук и черен пипер се омесва добре с ръце за няколко минути, докато всички подправки се разпределят равномерно и се появят конци от месото. Покрийте го с фолио и капак и го оставете в хладилника за поне половин час.
През това време пригответе първия сос: сложете всички изброени съставки в блендер, подправки на вкус, след което смелете до гладкост. Ако не искате сосът да е пикантно лют, тогава сложете малко сладък пипер или изобщо не го слагайте. Оставете соса в хладилника.
За втория сос изсипете всички изброени съставки в дълбока малка купа и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. Оставете този сос в хладилника да престои, докато приготвите кюфтетата и печените зеленчуци за гарнитура (запечете 3 дълги чушки, 1 глава лук и 1 голям домат, нарязан на четвъртинки на сух тиган или във фурна).
Накиснете ръцете си във вода и гребнете от сместа. Оформете топка с длани, след това я сплескайте като бургер, след което направете ръбести вдлъбнатини с пръсти. Изпържете кюфтетата в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио и загрят на умерена температура.
Запържете ги от двете страни до приятен загар. Сервирайте топли, гарнирани с печени зеленчуци и вкусните сосове.
Да ви е сладко!