Ето защо да направите вдлъбнатини в кюфтетата - стават божествено сочни с тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето защо да направите вдлъбнатини в кюфтетата - стават божествено сочни с тази рецепта:
Ето защо да направите вдлъбнатини в кюфтетата - стават божествено сочни с тази рецепта:
3639
Ето защо да направите вдлъбнатини в кюфтетата - стават божествено сочни с тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За обяд пригответе най-добрите кюфтета. Всяка домакиня има своя собствена рецепта за смес от кайма, с която приготвя кюфтета, бургери или шишчета, а сега опитайте тази нова рецепта за кебап-кюфтета .

Някои добавят галета (хляб) към сместа, някои използват сварени или сурови настъргани картофи, или дехидратирани картофени люспи за пюре, а днес ви предлагаме да опитате тази перфектна турска рецепта .

Към каймата добавете подправки и зеленчуци, които заедно ще й придадат перфектен и неустоим вкус. В тази рецепта е много важно приготвената смес да престои поне половин час в хладилник, за да могат всички съставки да се съчетаят и поемат в месото.

Второто важно нещо, което трябва да направите, е да правите вдлъбнатини, когато оформяте кюфтетата с пръсти, с което всъщност се отличават тези кебап-кюфтета. Така стават още по-сочни и вкусни и ще се изпекат много по-равномерно. Ето какво ви трябва:

сочни пържени кюфтета

Кебап-кюфтета по турски - перфектно сочни

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

1 кг кайма (по избор и вкус)

1 шепа ситно нарязан пресен магданоз (1 връзка, само листа)

2 скилидки чесън

1 малка чаена лъжичка сол

1 малка чаена лъжичка червен сладък пипер на прах

1 малка чаена лъжичка кимион на прах

1 малка чаена лъжичка чубрица

1/2 чаена лъжичка черен пипер на прах

1 глава лук

1/2 червена пиперка (50 гр.)

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА СОС 1: 

1/2 чаша заквасена сметана или гъсто кисело мляко (120 г)

10 г пресни листа кориандър (1/2 шепа)

2-3 скилидки чесън

1 люта чушка

смлян кимион, сол и смлян черен черен пипер на вкус

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА СОС 2:

3 супени лъжици пикантен червен пипер на прах 45 г (кайен, чили)

1 супена лъжица смлян червен пипер

4 супени лъжици оцет 9% (45 мл)

1 супена лъжица зехтин и малко сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Изсипете месото в дълбока купа, добавете ситно нарязани листа пресен магданоз, настърган или пресован през преса чесън, както и всички изброени подправки. Можете също така да подправите месото по ваш вкус.

кайма с подправки

Настържете или смелете лука в блендер, след което го поставете върху цедка и го изстискайте добре, за да отделите цялата течност от него. Същото направете и с червената чушка: нарежете я на ситно или я смелете, изстискайте сока му и я добавете към месото.

сок от лук

червена чушка

Овкусената кайма със смлян лук и черен пипер се омесва добре с ръце за няколко минути, докато всички подправки се разпределят равномерно и се появят конци от месото. Покрийте го с фолио и капак и го оставете в хладилника за поне половин час.

кайма с подправки

омесена кайма

През това време пригответе първия сос: сложете всички изброени съставки в блендер, подправки на вкус, след което смелете до гладкост. Ако не искате сосът да е пикантно лют, тогава сложете малко сладък пипер или изобщо не го слагайте. Оставете соса в хладилника.

сос с магданоз

За втория сос изсипете всички изброени съставки в дълбока малка купа и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. Оставете този сос в хладилника да престои, докато приготвите кюфтетата и печените зеленчуци за гарнитура (запечете 3 дълги чушки, 1 глава лук и 1 голям домат, нарязан на четвъртинки на сух тиган или във фурна).

продукти червен сос

Накиснете ръцете си във вода и гребнете от сместа. Оформете топка с длани, след това я сплескайте като бургер, след което направете ръбести вдлъбнатини с пръсти. Изпържете кюфтетата в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио и загрят на умерена температура.

кюфтета с вдлъбнатини

пържене кюфтета

Запържете ги от двете страни до приятен загар. Сервирайте топли, гарнирани с печени зеленчуци и вкусните сосове.

пържени кюфтета с гарнитура

купа с кюфтета

Да ви е сладко!

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft