Ако дървената ви дъска за рязане изглежда зле и виждате различни петна и обезцветяване по нея, тогава обърнете внимание! Попилите сокове от продукта и засъхнали остатъци от храна, които не са отмити с препарат за миене на съдове, осигуряват благоприятна среда за размножаване на гъбички и бактерии!
Всеки път, когато използвате дъска като тази, вие пренасяте тези микроорганизми в храната, която приготвяте! Не само е грозно, но и опасно за здравето! Как да защитим дъската за рязане от различни бактерии ? Опитайте специален, но много лесен начин...
Как да гарантираме чистотата на дъската за рязане?
Много ефективен съвет е... охлаждане!
Измийте дъската за рязане старателно (с топла вода, препарат за съдове и гъба или телена четка) и подсушете, като се уверите, че вече не е гореща. Когато миете дървена маса, в нея навлиза влага, което създава благоприятна среда за размножаване на бактерии – прибирането на дървената дъска на студено ще спре този процес!
Ако съхранявате дъската за рязане в хладилник или фризер, ще се предпазите от развитието на микроорганизми по повърхността и вътре.
Преди да я поставите в хладилника, можете да нанесете лимонов сок, който сам по себе си има почистващи и дезодориращи свойства.
Не сте сигурни как да почистите дъската си за рязане , така че да го направите ефективно, без да я повредите?
Използвайте невероятно ефективен, но безопасен домашен метод с готварска сол и половин лимон!
Поръсете повърхността на дъската за рязане с 2 супени лъжици сол и я разнесете с половин лимон. Внимателно изстисквайте лимона, за да пусне бавно, но постепенно сока си.
Този метод, макар и банално прост, има троен ефект: почиства, дезинфекцира и избелва! Не чакайте нищо, опитайте и ефектът ще надмине и най-смелите ви очаквания.