Несъмнено дори една новачка, напълно млада домакиня може да готви картофи. Но дори опитен възрастен готвач не винаги може да готви гарантирано вкусни варени картофи! Свекърва ми беше изключение от правилото. Съпругът ми и брат му, нейните синове, обичат варени картофи . Но, според съпруга, майка му никога не е правила грешка с варенето на картофи в негова памет . " Картофи и оцет - това е моята тайна ", усмихна се лукаво свекърва ми в отговор на въпроса ми. Но тогава, за щастие, тя обясни всичко по-подробно...
Картофи и оцет: тайната на вкусните варени картофи
Неприятни инциденти
Понякога изглежда, че картофите се нуждаят от по-внимателно наблюдение, в противен случай те определено ще се разварят . Ето защо, между другото, от детството не обичам да готвя картофени ястия за празниците. Зяпвате за няколко секунди и вместо чиста гарнитура получавате отвратителна варена каша.
Аз самата, което е типично, много обичам картофи, във всякакви форми. Но поради неуспешни детски преживявания, доскоро винаги го приготвях за себе си и за семейството си рядко. Когато най-накрая се реших да направя това, сложих картофите или в тиган, или във фурната. И понякога исках да се насладя на нежно пюре !
Честно казано, думите на свекърва ми в началото ми се сториха чиста подигравка . Картофи и оцет? Какво общо има оцетът с процеса на варене на картофи ? Колко трябва да добавите? Какъв процент оцет като цяло е приемлив по този въпрос? Както виждате, веднага имах много въпроси.
За щастие моята свекърва не е вредна, въпреки че понякога обича да е саркастична. Тогава тя видя изражението ми и веднага спря да се шегува. Напротив, преминах към конкретика . Оказва се, че само няколко супени лъжици девет процента оцет са достатъчни за успешно приготвяне на варени картофи.
Кулинарна технология
Виждате ли, хранителна оцетна киселина с тази концентрация няма да унищожи картофите. Напротив, тя, заедно с нишестето, съдържащо се в картофите, образува един вид защитен слой. Този слой ще помогне на картофите да запазят целостта си по време на процеса на термична обработка. Край на варенето!
Но не забравяйте, че трябва да добавите точно две супени лъжици оцет и нито капка повече. В противен случай върху картофите може да се образува отвратителен филм. Освен това излишъкът от оцет прави картофите кисели, а освен това ще им придаде характерна и изключително неприятна миризма. Затова следвайте рецептата и всичко ще бъде наред!