Ето защо миенето на суровото месо преди готвене го прави в пъти по-опасно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето защо миенето на суровото месо преди готвене го прави в пъти по-опасно:
33822
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо миенето на суровото месо преди готвене го прави в пъти по-опасно:

Колкото и нелогично да ви се струва заглавието по-горе, в информацията се крие голяма доза истина. Специалистите по хранене и водещите кулинари действително предупреждават да не мием суровото месо преди обработка.

Но не е ли най-естественото нещо на света, след като сме се върнали от пазара с парче апетитно месце, да го измием обилно с вода, за да се отървем от бактериите на повърхността му? 

Тази простичка хигиенна процедура е толкова логична, колкото и миенето на ръцете преди вечеря. Все пак не знаем къде и как е съхранявано месото, а ако сме го закупили от сергия на пазара - не знаем какво точно е кацало отгоре му. Оказва се, че не трябва! Измиването на месото не само не помага да се отървете от възможни бактерии, но и ги разпространява в цялата кухня.

Сега ще ви обясним защо прясно купеното месо никога не трябва да се подлага на подобна обработка! Без значение колко ви сърбят ръцете да го направите.

Обработка на месото

Всяка домакиня знае, че всички продукти трябва да бъдат щателно измити преди готвене. Плодове, зеленчуци, яйца - всички отиват право в мивката. Но експерти по кулинарните въпроси единодушно твърдят, че каквото и месо да купите, то абсолютно не трябва да се мие.

В напразен опит да измиете вредните бактерии от месото, само влошавате ситуацията. Представете си как всички тези микроскопични бактерии, заедно с водните молекули, отиват право в устата ви, попадат върху кожата ви, около мивката, върху други продукти и дори върху дрехите.

сурово месо

Като се има предвид, че вие ​​ще готвите месото, а няма да го ядете сурово, няма смисъл да го измивате - всички бактерии ще умрат безопасно, когато бъдат изложени на топлина. Което не може да се каже за бактериите, които са се заселили върху кухненските прибори, и то толкова нагъсто, че ще са необходими повече от едно старателно почистване, за да ги унищожите. Именно тези замърсени кухненски прибори могат по-късно да станат източник на сериозно хранително отравяне.

миене на месо

Това е особено вярно за пилешко месо, тъй като най-често е причината за заразяване със салмонела. По време на измиването на пилешко месо водните капки, съдържащи вредни бактерии, се разпръскват на разстояние от 1 метър. Ако все още се съмнявате, погледнете стила на готвене на изтъкнати готвачи, които никога не мият месо, но винаги мият ръцете си след контакт с него.

пилешко бутче

Има и друг аргумент, който ще ви убеди да не миете месото в бъдеще: потокът вода, особено гореща, ще наруши молекулярния състав на повърхността на месото, като по този начин ще влоши качествата му. С други думи, такова месо няма да се зачерви както трябва, ще загуби своя вкус и аромат. Това означава, че месото просто ще се задуши и когато цялата влага се изпари, сочната пържола ще загуби всичките си ценни сокове.

Какво препоръчва главният готвач?

телешки пържоли

Кулинарен термометър - верен помощник в кухнята ви. Веднага щом температурата в сочното парче в тавата достигне 55 ° C, може да сте сигурни, че нищо не застрашава вашето здраве. Между другото, за различните видове месо температурата на топлинна обработка, при която зловредните бактерии умират, варира значително. Например, за говеждото месо са достатъчни 60 ° C, но пилето трябва да бъде загрято до 75–80 ° C.

готварски термометър

Вместо измиване на месото, след покупка просто избършете повърхността му с хартиена кърпа и го пратете в тигана. Изхвърлете кърпата, с която сте подсушили месото, и измийте добре ръцете си със сапун и гореща вода.

почистване на месото

Не се препоръчва измиване на месото, което е закупено за замразяване. Измиването не само не ви спасява от бактериите, но и значително намалява срока на годност на такова месо. Изсушете месото с помощта на същите хартиени кърпи, опаковайте го и смело го изпратете във фризера за съхранение.

замразено месо

Но най-важното - купувайте месо само от надеждни доставчици! Добро парче месо не трябва да произвежда никакви странични миризми, с изключение на аромата на прясно месо. Мазнината трябва да е бяла, свинското месо е розово, а говеждото месо е богато червено, а кафявият цвят на месото показва неговата нечистота и старостта на животното. Не забравяйте да докоснете месото: поставете парчето върху равна повърхност и го натиснете с пръст - прясното месо бързо ще възвърне първоначалната си форма, а на парчето, което не е първата свежест, ще остане вдлъбнатина.

Е, ако все още искате да измиете злополучното парче месо, направете го много внимателно, без да пръскате вода извън мивката, а след измиване почистете старателно мивката и всички съседни кухненски прибори. Следвайте нашите препоръки и няма причина да се страхувате от бактерии!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft