Ето защо не ви се получават зелевите сармички. Това са основните грешки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето защо не ви се получават зелевите сармички. Това са основните грешки
Ето защо не ви се получават зелевите сармички. Това са основните грешки
186402
Ето защо не ви се получават зелевите сармички. Това са основните грешки
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Зелевите сармички са познати на всички ни от детството, но далеч не е лесно ястие. Баба ми ги приготвя невероятно. Малки конусовидни зелеви продукти, пълнени със сочна кайма, заеха гордо място на празничната трапеза. Но не винаги се получават и затова днес идваме ние на помощ.

Факт е, че процесът на приготвяне на зелеви рулца се състои от няколко важни етапа. И ако поне едно от тях бъде пропуснато или готово така или иначе, ястието има риск да не попадне на масата. Когато зелеви рулца не се получават , опитните домакини препоръчват да изхвърлите всички ненужни мисли. Разделете работата на точки, направете ги на свой ред.

 

Артикул номер 1.

Зеле

Не е тайна, че зелеви сармички се правят от варено зеле. Никой не увива каймата в сурови листа – лоша работа и най- голямата грешка. Първо трябва да премахнете горните листове от главата на зелето, да направите дълбоки разрези около пъна. Това ще позволи на водата да влезе вътре, а листата по-късно ще се отделят по-лесно.

Готовата глава зеле се вари във вряла вода за 2-3 минути. Ако зелето е зимно, можете да дадете малко повече време. След това горните листове се отстраняват и главата на зелето се връща във врялата вода. Вари се още няколко минути, след което се отстраняват новите листове. Готовите зелеви листа трябва да се изправят, да се отреже вената в средата. Това е всичко!

Между другото, можете да приготвите зеле за сарми в микровълновата печка. Увийте главата на зелето в торба, направете няколко пробивания в нея. Гответе зелето за 5-7 минути в микровълновата.  . Зелеви сарми също могат да бъдат увити в листа от китайско зеле. Но първо трябва да се залеят с вряла вода.

Елемент номер 2. Кайма

Класическите пълнени зелеви сарми не се правят от постно месо. Тъй като пилешкото и телешкото месо са твърде сухи, към тях трябва да се добави усукан бекон. В идеалния случай свинското месо се смесва с друг вид месо за пълнежа. Препоръчваме да опитате с агнешко или патешко.

За 1 кг мляно месо, като правило, вземете 200 г суров ориз. Това е най-подходящото съотношение на съставките, като се има предвид наличието на зеленчуци. Но готвачите не препоръчват да добавяте яйце към каймата. В крайна сметка с него пълнежът се оказва жилав и сух. Оризът ще се справи добре със закрепването на кайма в пълнежа.

Артикул No 3. Ориз

Суровият или дори накиснат ориз не е подходящ за пълнежа. Преди да добавите към каймата, зърнените култури трябва да се сварят. В противен случай оризът ще изтегли целия сок от месото, пълнежът ще се окаже сух. Добавете сварен ориз към каймата студен и без вода. Ако няма ориз, като заместител може да се използва варена елда или перлен ечемик.

Артикул номер 4. Зеленчуци

Дали да добавите зеленчуци към плънката или не е избор за всяка домакиня. Но с лук и моркови, леко запържени в масло, е много по-сочно и вкусно. Към същото пържене се добавят целина, чушки, патладжан, тиквички и домат. Но гореща, както ориза, такава смес не може да се добави към каймата. Ако пълнените зеленчуци не са по ваш вкус, ограничете се с подправки.

Артикул No 5. Сос

Като правило зелеви сарми се задушават в сос на базата на доматено пюре. Но това не е единственият вариант за приготвяне на ястието, защото има и сос от заквасена сметана. Така че заквасената сметана трябва да се разрежда с вода или бульон, като към сместа се добавят чесън и подправки. Прието е да не се готвят зелевити сарми, а да се задушават в гъст сос на слаб огън.

Разбира се, процесът отнема много време, но резултатът си заслужава. Всъщност, в процеса на задушаване, сармите няма да се разгънат и да се разпаднат от активното кипене. Зелето няма да стане кисело, а зелевата каша няма да се превърне в каша и няма да изгори.

За да приготвите зелеви рулца, използвайте съд с дебело дъно и поставете в него поне 2 слоя зелеви зеле. Имате нужда и от плътен капак. Първо оставете зелето да заври на силен огън и след това намалете до минимум. Гответе ястието на слаб огън до 1 час.

Изглежда, че дори и най-неопитната домакиня може да се справи с ястието с такава инструкция. Въпреки това, ако се придържате към всички горепосочени правила и все още не получавате пълнени зелеви сарми , обърнете внимание на тази рецепта . Вкусът е същият, но работата е много по-малко. Успех с готвенето!

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft