Навярно стотици пъти сте чували, как месенето на козунаци е истинско свещенодействие, което изисква някакви специални умения и много пот от удрянето на тестото в масата. Е, тези твърдения донякъде са пресилени и нещата не са чак толкова невъзможни, колкото ви изглеждат.
Днес ще ви посочим основните грешки в козуначеното тесто , които трябва непременно да избягвате, ако искате козуначетата да бъдат меки, пухкави и на конци. Едно от най-важните неща, които задължително се спазват при приготвянето на козунак, е температурата на продуктите. Всички съставки трябва да са със стайна температура, което означава, че минимум няколко часа по-рано е добре да ги извадите от хладилника.
Къде още грешим, когато приготвяме козуначено тесто?
Пресяване на брашното
В бързината може и да забравите да пресеете брашното, което всъщност е сериозен пропуск. Трябва да го направите минимум 2-3 пъти и да го оставите на топло място, докато не дойде време да го употребите.
Голямо количество мая
Ако прекалите с количеството мая, това също може да доведе до провал при направата на козунак. Твърде вероятно е да се напука и вкусът му да киселее.
Не сте месили тестото достатъчно
Още един пропуск, който може да доведе до лоши резултати. Добре е тестото да се меси 3 пъти, като между всяко месене се прави 30 – минутна пауза. Първото месене е препоръчително да продължи 40-50 минути, а второто и третото – по 10 минути. Накрая е добре тестото да се потупа няколко пъти в плота на масата.
Температура в помещението
Важно е да поддържате висока температура в помещението, за да може тестото да втаса така, както трябва. Ако ви се струва по-хладно, може да го оставите във фурната за около 15 минути, включена на 40 градуса.
Голямо количество захар или олио
С тези две съставки в никакъв случай не бива да се прекалява, защото накрая тестото става тежко и не може да втаса добре. Добавяйте количествата, които са посочени в рецептата и се придържайте стриктно към тях.
Отваряте вратата на фурната
Това е поредната грешка, която съвсем не е желателно да допускате. Постоянното отваряне на вратата на фурната води до намаляване на температурата и текстурата на козунака ще се развали.
Опитайте никога да не допускате тези няколко грешки, когато приготвяте домашни великденски козунаци и сами ще се уверите, че резултатите ще са фантастични!