Ето защо не ви стават на конци козунаците! ГРЕШКИТЕ, които пречат на тестото да втаса както трябва:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето защо не ви стават на конци козунаците! ГРЕШКИТЕ, които пречат на тестото да втаса както трябва:
12475
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо не ви стават на конци козунаците! ГРЕШКИТЕ, които пречат на тестото да втаса както трябва:

Навярно стотици пъти сте чували, как месенето на козунаци е истинско свещенодействие, което изисква някакви специални умения и много пот от удрянето на тестото в масата. Е, тези твърдения донякъде са пресилени и нещата не са чак толкова невъзможни, колкото ви изглеждат.

Всъщност, обикновено всички начинаещи в козунакоправенето допускат едни и същи грешки , които пречат на тестото да втаса правилно, за да се образуват вездесъщите конци.

Днес ще ви посочим основните грешки в козуначеното тесто , които трябва непременно да избягвате, ако искате козуначетата да бъдат меки, пухкави и на конци. Едно от най-важните неща, които задължително се спазват при приготвянето на козунак, е температурата на продуктите. Всички съставки трябва да са със стайна температура, което означава, че минимум няколко часа по-рано е добре да ги извадите от хладилника.

козуначено тесто

Къде още грешим, когато приготвяме козуначено тесто?

Пресяване на брашното

В бързината може и да забравите да пресеете брашното, което всъщност е сериозен пропуск. Трябва да го направите минимум 2-3 пъти и да го оставите на топло място, докато не дойде време да го употребите.

Голямо количество мая

Ако прекалите с количеството мая, това също може да доведе до провал при направата на козунак. Твърде вероятно е да се напука и вкусът му да киселее.

Не сте месили тестото достатъчно

Още един пропуск, който може да доведе до лоши резултати. Добре е тестото да се меси 3 пъти, като между всяко месене се прави 30 – минутна пауза. Първото месене е препоръчително да продължи 40-50 минути, а второто и третото – по 10 минути. Накрая е добре тестото да се потупа няколко пъти в плота на масата.

Температура в помещението

Важно е да поддържате висока температура в помещението, за да може тестото да втаса така, както трябва. Ако ви се струва по-хладно, може да го оставите във фурната за около 15 минути, включена на 40 градуса.

Голямо количество захар или олио

С тези две съставки в никакъв случай не бива да се прекалява, защото накрая тестото става тежко и не може да втаса добре. Добавяйте количествата, които са посочени в рецептата и се придържайте стриктно към тях.

Отваряте вратата на фурната

Това е поредната грешка, която съвсем не е желателно да допускате. Постоянното отваряне на вратата на фурната води до намаляване на температурата и текстурата на козунака ще се развали.

Опитайте никога да не допускате тези няколко грешки, когато приготвяте домашни великденски козунаци и сами ще се уверите, че резултатите ще са фантастични!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft