Рецепти за готвене на пиле не могат да се преброят, толкова са много: дали пържено, печено или пък задушено. Днес, нашата редакционна колегия ви кани да си припомните отдавна забравена рецепта за сочно пиле във фурната, изпечено по много необичаен начин - в трилитров буркан. Нашите баби често са прилагали този метод и то не е било случайно, защото пилето става неописуемо вкусно
Сега ще ви кажем как да приготвите пиле в буркан без вода и масло, в собствен сос. Толкова сочно и крехко става, че няма да повярвате даже.
Как да готвя сочно пиле
СЪСТАВКИ
1 кг пиле
10 средни картофи
1 морков
1 лук
2 домати
2 дафинови листа
сол, черен пипер на вкус
бахар
други подправки по ваш избор
ПОДГОТОВКА
Нарежете пилето на порции, осолете и сложете пипер на вкус.
Обелете лука, морковите и картофите. Заедно с доматите, нарежете всички зеленчуци на средни резени (не много финни). Картофите се осоляват в отделна купа.
Поставете всички съставки в чист и сух трилитров буркан на слоеве, добавете бахар и дафинов лист. Не пълнете буркана плътно, в противен случай може да се пръсне! Капакът му го покрийте с фолио
Изпратете буркана в студена фурна и след това я включете. Изпечете ястието на 180 градуса за 1,5 часа.
Пилето с картофи в буркан е готов! Пилешкото месо в буркан е много по-вкусно и по-сочно, отколкото нормално сготвено.
За всяко парче от месото, което буквално се топи в устата, опитайте се да приготвите пилето по нашата рецепта .
Пилето може да се комбинира с всички зеленчуци, които са в хладилника, да се добавят към ястието, например гъби, или да се добавят стафиди, сливи и портокали към него - истинска ориенталска приказка! Приемете нашата рецепта и се насладете на здравословно и вкусно ястие, приготвено без грам масло .
И вие какво бихте добавили към това сочно месо? Разкажете ни в коментарите и не забравяйте да споделите с приятелите си.