Не можете да направите идеално бистър бульон? Всеки проблем има своето решение, затова този път ще ви кажем какво да направите, за да стане бульонът бистър . Всичко е много по-просто, отколкото си мислите.
Защо бульонът става мътен?
Първата причина, поради която бульонът става мътен, е неправилно избраното месо. Препоръчваме да изберете месо с кости, защото тогава бульонът ще придобие прекрасен вкус и аромат. Ако готвите месо без кости, бульонът ще бъде по-малко вкусен.
Бульонът може също да стане мътен поради неправилна температура на готвене. Месото се залива със студена вода и се оставя да заври. След като водата заври, намалете котлона до минимум. Ако изберете твърде висока температура, бульонът може да е безвкусен.
Когато се появи пяна, е необходимо да я отстраните, в противен случай бульонът ще стане сив. Не покривайте тенджерата с капак: готвенето в отворен съд ще попречи на бульона да посивее.
Защо да хвърлите кубче лед в бульона?
Дори да направите една или повече грешки, бульонът пак може да бъде бистър. Просто трябва да хвърлите кубче лед и това ще повлияе на цвета на бульона. Важно е обаче да добавите кубчето лед в точното време: това трябва да стане, когато водата все още не е завряла.
Бульонът е станал мътен: какво да правя?
И така, вече анализирахме причините за помътняването на бульона и как може да бъде предотвратено, но понякога резултатът все още не е това, което искате. В този случай триковете на професионалните готвачи могат да бъдат полезни.
Смесете 200 г кайма с разбито яйце и 1 чаша охладен бульон. Оставете тази маса да престои 20-25 минути. Изсипете в бульона, покрийте с капак и гответе на слаб огън 30-40 минути. Накрая прецедете бульона.
Има и друг начин. Когато бульонът е вече сварен, но не бистър, разбийте белтък и го смесете с бульона. Когато белтъкът се втвърди, го извадете от тенджерата с решетъчна лъжица. Белтъкът "свива" мътността на бульона, като го избистря.
Не забравяйте, че мътният бульон не е развалено ястие. Въпреки че цветът му не е идеален, той все още може да се използва. Ако искате бульонът да е прозрачен, следвайте основните правила и няма да останете разочаровани от резултата!