Хеилоза или крайъгълен стоматит е възпалителна лезия на ъгъла на устата, и често може да се случи и на двете страни.
Състоянието започва като дълбоки пукнатини, а в по-лоши случаи, може да кървят, когато устата е отворена и се създадат плитки язви или да се образува кора. Напукнатите ъгли на устата могат да бъдат причинени от хранителни дефицити, гъбични инфекции, или по-рядко бактериални инфекции и задължително трябва да се консултирате с лекар.
Най-честите причини за появата на напукани краища на устната , придружена с болки са следните:
1.
2. Липса на витамините В2 и В12 и фолиева киселина
3. Намален имунитет
5. Диабет и ендокринни заболявания. Анемия и недостиг на желязо
6. Поради постоянно овлажняване на ъглите на устата
7. Дишане с устата и смучене на пръст при децта
8. Гнойна инфекция
Тази инфекция продължава няколко седмици, а се успокоява постепенно. Въпреки това, в някои случаи може да премине и в хронична инфекция с появата на тъмни пигменти ъглите на устата. Лекуват се с антибиотици, или противогъбични препарати. За да намалите възможността за появата на тази инфекция увеличете използването на тези витамини и минерали.
Храни, богати на витамин В2
1. Екстракт от мая, който е богат на витамин В1 и е източник на витамин В12
2. Черен дроб от агнешнко месо
3. Сушени билки, подправки и чушки. Използвайте повече сухи билки във всички ястия, които консумирате кориандър, мента, магданоз и чили на прах.
4. Бадемите са отличен източник на витамин Е, калций, протеини, цинк, магнезий, калий, мед
5. Сухата печена соя има ниска степен на натрий, но е отличен източник на витамин В2
бадеми
6. Сирената като Рокефор, Бри, съдържат много протеини, витамин В12 и В2.
7. Пшеничните трици са богати на фибри и съдържат витамин В6 и магнезий.
8. Рибата скумрия, атлантическа сьомга и пъстърва са богати на протеини и витамини В1, В6 и В12. Скумрията има най-много рибофлавин.
9. Сусамът също е богат на калций, желязо, протеини, мед, цинк и витамини В1 и В6
Сред храните, които съдържат големи количества желязо са миди, стриди, скариди, октопод, черен дроб, пилешко, пуешко агнешко и говеждо месо
2. Желязо има и в семената от тиква, сусам, слънчоглед, семена от лен, орехи, лешници, фъстъци, бадеми, боб, леща, соя, спанак, цвекло, тъмен шоколад, какао на прах