Ето защо се напукват краищата на устата - Как да ги заздравите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ето защо се напукват краищата на устата - Как да ги заздравите
30144
Снимков материал: pixabay.com
Ето защо се напукват краищата на устата - Как да ги заздравите

Хеилоза или крайъгълен стоматит е възпалителна лезия на ъгъла на устата, и често може да се случи и на двете страни.

Състоянието започва като дълбоки пукнатини, а в по-лоши случаи, може да кървят, когато устата е отворена и се създадат плитки язви или да се образува кора. Напукнатите ъгли на устата могат да бъдат причинени от хранителни дефицити, гъбични инфекции, или по-рядко бактериални инфекции и задължително трябва да се консултирате с лекар.

Най-честите причини за появата на напукани краища на устната , придружена с болки са следните:

1.

Бактериална инфекция от групата стрептококи и стафилококи, използване на общи прибори за хранене и пиене

2. Липса на витамините В2 и В12 и фолиева киселина

3. Намален имунитет

5. Диабет и ендокринни заболявания. Анемия и недостиг на желязо

6. Поради постоянно овлажняване на ъглите на устата

7. Дишане с устата и смучене на пръст при децта

8. Гнойна инфекция

Тази инфекция продължава няколко седмици, а се успокоява постепенно. Въпреки това, в някои случаи може да премине и в хронична инфекция с появата на тъмни пигменти ъглите на устата. Лекуват се с антибиотици, или противогъбични препарати. За да намалите възможността за появата на тази инфекция увеличете използването на тези витамини и минерали.

Храни, богати на витамин В2

1. Екстракт от мая, който е богат на витамин В1 и е източник на витамин В12

2. Черен дроб от агнешнко месо

3. Сушени билки, подправки и чушки. Използвайте повече сухи билки във всички ястия, които консумирате кориандър, мента, магданоз и чили на прах.

4. Бадемите са отличен източник на витамин Е, калций, протеини, цинк, магнезий, калий, мед

5. Сухата печена соя има ниска степен на натрий, но е отличен източник на витамин В2

бадеми

6. Сирената като Рокефор, Бри, съдържат много протеини, витамин В12 и В2.

7. Пшеничните трици са богати на фибри и съдържат витамин В6 и магнезий.

8. Рибата скумрия, атлантическа сьомга и пъстърва са богати на протеини и витамини В1, В6 и В12. Скумрията има най-много рибофлавин.

9. Сусамът също е богат на калций, желязо, протеини, мед, цинк и витамини В1 и В6

Сред храните, които съдържат големи количества желязо са миди, стриди, скариди, октопод, черен дроб, пилешко, пуешко агнешко и говеждо месо

2. Желязо има и в семената от тиква, сусам, слънчоглед, семена от лен, орехи, лешници, фъстъци, бадеми, боб, леща, соя, спанак, цвекло, тъмен шоколад, какао на прах

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft