5 Октомври 2015
16305
Снимков материал: pixabay.com
Вероятно никога не сте опитвали да изядете банан с кората. Свикнали сме да я хвърляме, но не би трябвало, тъй като е много здравословна и хранителна. Със сигурност не сте виждали някой да яде кората на банан, тъй като сме свикнали да ядем вкусната вътрешност, а кората да я изхвърляме.
В Индия например, от години назад, кората на банана се яде. Докато вътрешността на бананите е мека и лека, кората е твърда и малко горчива, така че е разбираемо защо не я ядем. С нея обаче изхвърляме и важни хранителни вещества.
Кората на банана е богата на витамини В6 и В12, както на магнезий и калий. Вътрешността на бананите съдържа тези елементи, но в доста по-малка степен. Ето колко нутриенти съдържа един банан по отношение на ежедневните нужди на нашия организъм:
– 12 % дневна доза фибри, които подпомагат храносмилането и намаляват риска от диабет.
– 17 % дневна доза витамин С, който е важен фактор за поддържане на имунитета.
– 20 % дневна доза витамин В6, който помага на тялото да превърне храната в енергия.
– 12 % дневна доза калий, който е свързан с развитието на нови клетки в целия организъм.
– 8 % дневна доза магнезий, който регулира глюкозата и кръвното налягане.
Кората на бананите е тънка и мека, ако са по-зрели, а след това става вкусна и лесна за сваряване. Ако и това не е достатъчно, тя може да се свари или изпече, а ако и тогава не сте доволни и не можете да я изядете, можете да я използвате и други цели. Кората на банана можете да оставите в кофа с вода за няколко дни, а тази вода по-късно да използвате за поливане на цветя. В нея ще има много повече хранителни вещества, които ще помогнат на цветята да бъдат по-силни.
Кората можете да използвате и за печене. Когато печете месо във фурната, кората от банан можете да наредите отдолу, за да си гарантирате, че месото няма да пресъхне, споделиха от mall359.com
Кората на банана е богата на витамини В6 и В12, както на магнезий и калий. Вътрешността на бананите съдържа тези елементи, но в доста по-малка степен. Ето колко нутриенти съдържа един банан по отношение на ежедневните нужди на нашия организъм:
– 12 % дневна доза фибри, които подпомагат храносмилането и намаляват риска от диабет.
– 17 % дневна доза витамин С, който е важен фактор за поддържане на имунитета.
– 20 % дневна доза витамин В6, който помага на тялото да превърне храната в енергия.
– 12 % дневна доза калий, който е свързан с развитието на нови клетки в целия организъм.
– 8 % дневна доза магнезий, който регулира глюкозата и кръвното налягане.
Кората на бананите е тънка и мека, ако са по-зрели, а след това става вкусна и лесна за сваряване. Ако и това не е достатъчно, тя може да се свари или изпече, а ако и тогава не сте доволни и не можете да я изядете, можете да я използвате и други цели. Кората на банана можете да оставите в кофа с вода за няколко дни, а тази вода по-късно да използвате за поливане на цветя. В нея ще има много повече хранителни вещества, които ще помогнат на цветята да бъдат по-силни.
Кората можете да използвате и за печене. Когато печете месо във фурната, кората от банан можете да наредите отдолу, за да си гарантирате, че месото няма да пресъхне, споделиха от mall359.com
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари