Когато човек реши да отслабне, първото, което маха от менюто си, е хлябът. Но е голяма грешка да не консумирате изцяло хляб, тъй като той е много полезен за организма.
Хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменими аминокиселини.
Хлябът е източник на нужни минерални вещества и най-вече калий, калций, магнезий,натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини иминерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна.
Ако премахнете изцяло хляба от менюто си, първото, което ще се случи, е че ще изпаднете вдепресия, ще станете избухливи и раздразнителни, ще се преуморявате твърде лесно.
Освен това ще сте непрекъснато недоволни от себе си и няма да сте уверени в собствените си сили. Това се предизвиква от липсата на достатъчно витамин В, който се съдържа в големи количества в хляба. Той изпълнява ролята на регулатор на функциите на нервната система и е сериозна защита срещу стрес.
Следващата неприятност, която ви очаква, ако се откажете от хляба, са проблемите със стомаха, тъй като хлябът съдържа много влакнини, които подобряват работата на червата.
Ако изцяло игнорирате хляба, това може да се отрази негативно върху състоянието на вашите кожа и мускули. В пшеничните продукти се съдържат доста полезни аминокиселини.
Мекият бял хляб е вреден за тялото, но е доста трудно да се въздържите да хапнете поне малко от него, тъй като е мек, ароматен, с хрускава коричка.
Но точно този мек топъл бял хляб вреди най-много на тялото, тъй като предизвиква обилно слюноотделяне, което при редовна консумация може да отключи гастрит.
Добре е да съчетавате хляба със супи, тъй като така тялото ви получава двойна полза – от супата и от полезните влакнини в хляба, които ще ви заситят