Това растение притежава извънредно високи нива на омега-3 мастни киселини, както и значителни количества от фибри, витамин А, витамин С, витамини от Б-групата, желязо, магнезий, манган, калий, калций, и мед. Освен това, пигмента беталаин(мощно антиоксидантно съединение) и каротеноидите завършват тази истинска съкровищница на хранителни вещества и полезни органични съединения.
1.
Тези омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в тялото и подържат здравословен баланс на холестерола в кръвта ни. Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркти и инсулти. Освен това, калият, който се съдържа в тученицата може да намали кръвното налягане поради съдоразширяващото му действие.
2. Тученицата ни помага да регулираме теглото си – тя е с ниско съдържание на калории, но е богата на хранителни вещества и диетични фибри. Това значи, че след като консумираме полезния плевел ще се чувстваме сити за по дълго време, а в същото време няма да сме приели много калории. Това ще ни помогне по-лесно да се справим със излишните килограми.
3. Тученицата помага за справяне с различни състояния на кожата – високите нива на витамин А в съчетание с коктейла от съединения, открити в този плевел значи, че тя би могла да помогне за намаляване на възпалението при пчелни ужилвания и ухапвания от змии когато се прилага локално, но също може да стимулира здравия вид на кожата, да намали бръчките и да стимулира зарастването на увредените кожни участъци.
4. Тученицата помага за укрепването на костите – гамата от минерали, които присъстват в тученицата, тя е най-подходящия избор за поддържане на костите ни здрави. Калций, магнезий, желязо, манган са необходимите елементи, които укрепват костната тъкан и ускоряват процеса на зарастване на костите в тялото ни. Това би могло да ви помогне за предотвратяване на остеопорозата, често срещано състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.
5. Тученицата стимулира образуването на кръвни клетки – високото съдържание на желязо и мед в тученицата стимулира производството на червените кръвни клетки. Тези минерали са от съществено значение за стимулиране на кръвообращението, което означава повече кислород за органите и тъканите и цялостно стимулиране на метаболитната дейност.