Във време, когато рафинираните зърна и захар са определени като сравнително нездравословни, много хора търсят други варианти на храни. Широко се препоръчва кафяв ориз и киноа вместо традиционния бял ориз и всички неща като тестени изделия, хляб и зърнени храни.
Но има ли разлика между тези 3 популярни храни? Едната по-добра ли е от останалите? Продължете да четете, за да разберете коя храна трябва да добавите като следваща гарнитура.
Бял ориз: ползи за здравето и хранителни факти
Докато белият ориз е без глутен (подобно на други естествени оризови сортове, включително кафяв ориз), той вероятно е най-малко "здравословният" от трите храни до тук.
Кафяв ориз
При кафявия ориз (и други естествени видове ориз като див ориз и червен ориз) здравословният зародиш и триците не са напълно отстранени (или олющени). Той предлага повече витамини, минерали и хранителни вещества - като селен, магнезий, витамин Е и витамин В - в сравнение с белия му екземпляр и предлага по-обилен и добър вкус, подобен на ядки.
Освен това кафявият ориз има по-високо съдържание на фибриот белия ориз, което означава, че няма да увеличи кръвната Ви захар толкова много и може да помогне за регулирането на нивата на холестерола и храносмилането.
Може да се зачудите защо някой ще се занимава с премахването на здравия зародиш и триците, или с други думи ще прави от кафяв ориз бял ориз. Отговорът е, че кафявият ориз обикновено се разваля по-бързо от белия ориз, което го прави малко по-скъп и по-труден за съхранение и транспортиране.
Киноа
Произнасяна КИЙН-Уа, тази зърно-подобна храна всъщност е семето на растение от семейството на сладката трева (спанак и манголд – спанаково, листно цвекло са негови роднини). Сред многобройните си претенции за слава, той е добър ,свободен от животински протеин , източник, който съдържа всичките 9 основни аминокиселини. Подобно на ориза, той също е без глутен. Киноата също е сравнително ниско в скалата на гликемичния индекс, което означава, че няма много да увеличи кръвната ви захар.
Така че, ако избирате между бял ориз и кафяв ориз, обикновено си заслужава да вземете последния. Изборът между кафяв ориз и киноа в повечето случаи зависи от личните предпочитания, тъй като и двете са сравнително равни, когато става дума за ползи за здравето.
Имайте предвид, че всичките три избора имат високо съдържание на въглехидрати в сравнение със свежите зеленчуци, така че ако се опитвате да живеете с ниско съдържание на въглехидрати, не забравяйте напълно да ги прескочите и вместо това да опитате, например, карфиол.