23 Юли 2017
4319
Снимков материал: pixabay.com
Холерата се счита за екзотична болест спрямо географските ни ширини, но се оказва тъкмо обратното, рискът при нас е дори по-голям заради Черноморието. Бактериите, които причиняват тежката зараза, се откриват предимно във водна среда и присъстват в някои морски дарове, чийто сезон е в разгара си.
Макар първичната клинична проява на инфекцията да се оприличава на гастроентерит, тя също така може да причини фатални усложнения при хора, страдащи от чернодробни заболявания.
Инкубационният период при заразяване е в рамките на 24 часа от попадането на бактерията в организма.
Следва внезапна тежка водниста диария, гарнирана с коремни болки, гадене, повръщане, треска. При навременна реакция ситуацията може да бъде овладяна в рамките на 72 часа, но при хора с придружаващи заболявания е възможно периодът да бъде по-дълъг. Заразата обикновено си „показва рогата“ през лятото, когато по-високите температури на водата благоприятстват за повишаване нивото на бактерии в нея.
Най-често срещаните морски дарове , които могат да ни трансферират „нашественика“, са калмари, скумрия, риба тон, сардини, раци, скариди, стриди и миди. Потапянето на тялото в замърсената с патогена вода може да ни докара и сериозни инфекции на ушите и очите. Особено опасно е, ако имаме открити незараснали рани.
Най-често срещаните морски дарове , които могат да ни трансферират „нашественика“, са калмари, скумрия, риба тон, сардини, раци, скариди, стриди и миди. Потапянето на тялото в замърсената с патогена вода може да ни докара и сериозни инфекции на ушите и очите. Особено опасно е, ако имаме открити незараснали рани.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари